Gå til sidens hovedinnhold

Henriksen i spagaten

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Martin Henriksen, fortsatt stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, vil ikke svare på hva han mener om at Hurtigruten driver sosial dumping av mannskaper fra Filippinene mens norske sjøfolk må gå i land, ifølge NRK.

Henriksen er fortsatt stortingsrepresentant fra Troms – det er han helt til oktober i år når et nytt Storting trer sammen.

Henriksen opplyser at han skal drive aktiv valgkamp for Arbeiderpartiet på sensommeren og høsten helt frem til valget. Samtidig har han altså fått ny jobb som leder for «bærekraft og samfunn» i Hurtigruten.

Det er en jobb som vil handle om å løfte frem Hurtigrutens interesser, rammet inn som et symbol på - og en institusjon på kysten.

Lobbyisten Henriksen står uten tvil overfor en massiv jobb for å bedre Hurtigrutens omdømme, som fikk en alvorlig knekk sommeren 2020 knyttet til smitteutbrudd av Covid-19 på cruiseskip.

Det ble avslørt et kynisk spill med mer eller mindre systematiske bortforklaringer og fortielser for å maskere at man satte bedriftsøkonomiske hensyn over hensynet til passasjerers liv og helse.

Man må legge til grunn at en viktig del av Henriksens jobb vil være å sørge for at Hurtigruten også i fremtiden kan få sine drøyt 850 millioner kroner i årlig statsstøtte for å opprettholde ruta langs norskekysten.

Hvordan skal han klare det? Jo, Henriksen må bruke sine kunnskaper og sine kontakter opparbeidet gjennom åtte år som stortingsrepresentant. Det er trolig også hele begrunnelsen for at han har fått jobben; han er fra Harstad og Nord-Norge - og han tilhører partiet som etter alt å dømme vinner regjeringsmakt i flere år fremover.

Her kan Henriksen lett komme til å snuble: og han gjør det ved første hinder; når han blir spurt hva han synes om at filippinske mannskaper på Hurtigrutens skip har elendig lønn - mens norske sjøfolk må holde seg på land. Til dette har han altså ingen kommentarer.

Med hundre prosent sannsynlighet vil alle øvrige og nåværende stortingskandidater fra Arbeiderpartiet svare noe helt annet på samme spørsmål; at de er opptatt av å fjerne sosial ulikhet i samfunnet - og at det er en uting med sosial dumping i arbeidslivet. Men det vil altså ikke stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Martin Henriksen, ha noen mening om.

Og til høsten skal han drive valgkamp for Arbeiderpartiet. Det er ikke sikkert det blir særlig vellykket. For hva svarer han velgerne dersom noen spør ham om kontraktene til filippinske sjømenn på norske hurtigruteskip? At han mener en ting som Ap-mann, noe helt annet som PR-mann i Hurtigruten?

Henriksens opptreden bidrar verken til å sikre tillit til politikken eller til Arbeiderpartiet.

Kommentarer til denne saken