Det er igjen grunn til å spørre, etter Venstre-politikerne Irene Dahl og Roar Sollieds utspill i Nordnorsk Debatt 16. januar, for å piske liv i den døde hesten NH90.

Les også

Konsekvenser etter oppsigelsen av  NH90-kontrakten

De har rett i at Norge har kjørt NH90-prosjektet på en rotete måte og risikerer å tape en rettssak. Men de tar feil når de fremstiller NH90 som en suksess. Etter rekord i utsettelser og sommel fra produsentens side forbereder også tre andre land seg på å terminere helikoptret; Australia, Belgia og Sverige.

Fra en rekke prosjekter vet vi at svenskene er verdensledende i kosteffektiv drift. De opererer den taktiske hær-versjonen av NH90 som er vesentlig enklere enn våre to versjoner, spesielt antiubåt versjonen for fregattene, og hevder nå at det ikke vil være mulig å drifte denne taktiske versjonen for under 200.000 svenske kroner per flytime.

Svenskene har nå avsluttet all oppdatering på NH90 og forbereder avvikling, selv om dette vil kunne ta noe tid.

Politikere bør se virkeligheten, samle seg om to spørsmål og avkreve Forsvarsdepartementet svar:

  • Hvorfor tar det så lang tid å finne en ny helikoptertype?

  • Hvorfor er ikke NH-90-personellet i langt større utstrekning blitt sendt på kurs for å heve sine kvalifikasjoner og ha noe meningsfyllt å foreta seg?

Flere har anbefalt at vi raskest råd bør gå for amerikanske Sea Hawk (og hær-versjonen Black Hawk) og det kan argumenteres for det.

Selv har jeg gått for en løsning fra britisk-italienske Leonardo, fordi Leonardo allerede bygger opp en stor organisasjon i Norge for AW101 SAR Queen redningshelikoptrene og AW169 politihelikoptrene (som det snarest bør komme noen av i nord).

Av våre allierte er det britene som uten sammenligning flyr mest helikopter i Nord-Norge, langt mer enn amerikanerne. De flyr en taktisk versjon av AW101 for Royal Marines, EH101 Merlin, et helikopter med uovertruffen rekkevidde, og AW159 Wildcat, også for Royal Marines og i antiubåt versjon fra fartøy.

Det vil være store penger å spare på drift i samarbeid med en organisasjon som støtter SAR Queen, politihelikoptre, nye maritime helikoptre og snarest mulig nye taktiske helikoptre, og britene.

Heller enn å drømme om at NH90-øket plutselig skal begynne å trave, bør Dahl og Sollied konsentrere seg om å utvirke at Venstre på Stortinget stiller spørsmål om hvorfor dette tar så lang tid. Og hvorfor gjøres det ikke mer for personellet? Og ser departementet at Bardufoss må være hovedbase?