Søndag 21. mai kunne man for tredje gang høre programleder Arne Egil Tønset i Helgemorgen på NRK ta opp lakseskatten. Hver eneste gang gjør han det på en slik måte at man er ganske sikker på at han sjøl må ha investert og tapt mye på lakseaksjer. Hvorfor skulle han ellers ta opp lakseskatten med ei slik skeiv vinkling som han gjør?

Tønset har flere ganger hatt redaktøren i Fiskerbladet i sitt panel, og vet jo hvor han står. Nå fikk han slippe til fullstendig uimotsagt om hvor forferdelig lakseskatten er – noe som slett ikke medfører riktighet.

For det første får de kommunene som har lakseoppdrett større inntekter med den forslåtte lakseskatten enn den nåværende beskatningen. For det andre er grensen for når lakseskatten slår inn, satt så høyt at andre mellomstore bedrifter bare kan drømme om slike overskudd. For det tredje vil selvfølgelig de investeringene som er satt på vent, bli gjennomført siden lønnsomheten i næringa er så god som den er.

Det går med de utsatte investeringene som med de annonserte permitteringene til Lerøy og Salmar i fjor høst. Permitteringene ble det ikke noe av, mens derimot vil investeringer i ei svært lønnsom laksenæring helt sikkert vil bli gjennomført. Slik er det nå en gang med oss kapitalister; lønnsomme investeringer i en bransje vi kjenner, de gjør vi.

Det er derfor mer enn påfallende at journalist og programleder Tønset gjentatte ganger ser det som sin oppgave å slåss mot lakseskatten. Fra NRK forventes det en mer balansert fremstilling enn det Tønset presterer når det gjelder lakseskatten. Han har tydeligvis ikke øye for at om noen får slippe unna med gunstig beskatning, så må nødvendigvis andre beskattes hardere om velferdsstaten skal bestå.