Leste i Harstad Tidende 13 nov. at ordførerne på Andøy og Senja jobber for helårig fergeforbindelse mellom Andenes og Gryllefjord.

Er det virkelig mulig at ansvarlige ordførere i Andøy og Senja slenger ut slike tanker. Meningsløst snakk, sludder og vrøvl. Hva som er potensialet, hva som skal fraktes/trafikkeres vinterstid over ytre Andfjorden, ja det vites ikke, men værhardt blir det!

En egnet havgående ferge som takler alle værsituasjoner vinterstid i Andfjorden tror jeg det må letes lenge etter - og skal den bygges blir det dyrt, veldig dyrt. Det er enorme miljøfaktorer som slår inn, bl.a. grønn skipsfart med fokus på komfort for passasjerene. Hvilke opplevelser og komfort gir Andfjorden vinterstid?

Værhardt vinterstid, ja det vet både andværinger og senjaværinger mye om. Tror nok også at alle som har ferdes inn/ut Andfjorden har kjent på dette.

En vet videre at det slett ikke er hver dag vinterstid et skip/ferge kan seile inn eller ut av Andenes havn, slik dagens havnesituasjon er. Havnas beskaffenhet og omgivelser er ganske flatt, og stort sett alle vindretninger har derfor ideell energi og påvirkningskraft nok til at ankomst/avgang dermed utsettes, såkalt landligge, til været bedrer seg. Og det kan jo ta noe tid og negativ medieomtale.

En hvilken som helst overbygd/lukket ferge er derfor ikke nok. Selv om der er markant mye maskinkrefter i begge ender samt aktive stabilisatorer for å minimalisere rullebevegelser når storhavet setter inn. Og det gjør det ofte vinterstid, spesielt når store bølger bygger seg opp og ruller inn fjorden med enorm energi.

En vet jo også at når tidevannsstrømmene setter ut fjorden og går mot bølgene, vil det kunne skape enorme farlige bølger som bygger seg opp til enorme brottsjøer som kan være spesielt farlige i mørket vinterstid for både store og mindre fartøyer. Jeg er derfor helt ening med Tor Iver Benjaminsens som i et innlegg i HT 18 nov.. kaller dette et dødfødt prosjekt.

Disse nevnte ordførere burde heller utløse litt av deres energi til støtte for en sommerferge mellom Harstad og Skrolsvik, noe som virkelig kan gagne og skape trivsel mellom by og bygd.