Halvdan Sivertsen er visekunstner og entertainer i toppklasse, med fulle hus over alt i Norge, også i sør. Riktignok har han muntert hevdet at når en nordlending er så teit at han flytter sørover, da stiger den gjennomsnittlige intelligensen både i sør og nord! Og såpass lettfattelig prosentregning må søringan tåle, i alle fall når det kommer fra det hold.

Publikum i Tromsø oppfatter jo Halvdan Sivertsen som vår mann. Men vi må altså finne oss i å dele ham med mange, ikke minst med ca. en million entusiastiske bodøværinger som stadig blir mer og mer selvsikre: Ikke nok med at de har Bodø/Glimt, de har også Halvdan Sivertsen.

Men vi tromsøværinger har jo en uslåelig trumf vi alltid kan slå i bordet: Visekunstneren ble faktisk født i Tromsø!

Og ikke nok med det!

Da Halvdan for et snaut år siden ble utnevnt til kommandør av den kongelige St. Olavs Orden, så var det nettopp – og det er kanskje ukjent for de fleste? - en gruppe fra Troms med tidligere fylkesmann, Leif Arne Heløe (fra Harstad) som sto i spissen, sammen med kunstneren Karl Erik Harr (fra Harstad). Og initiativtaker for henvendelsen til Kongen var typisk nok Per Posti fra Tromsø, alltid beskjedent til stede der det foregår, og alltid ute etter å løfte andres innsats fram i lyset.

Men rett skal være rett: Det var også andre prominente personer med i komiteen, ikke minst ordføreren i Oslo, Marianne Borgen, og ikke minst ordføreren i Bodø, Ida Pinnerød, som under overrekkelsen i Bodø holdt en fabelaktig vakker og personlig tale til den nye Kommandøren.

I begrunnelsen for utnevnelsen til kommandør hadde komiteen redegjort for den store betydning Halvdan Sivertsen har hatt for å utvide og forsterke bildet av Nord-Norge. Hans glade nordnorske lokalpatriotisme er tydelig, men blir aldri blir sjølgod, bare inkluderende.

Et typisk eksempel på denne inkluderende holdninga kan vi også finne i Halvdans store lidenskap for fotball. Selvsagt heier han på Bodøs internasjonale sensasjonslag, Bodø/Glimt, men som den ekte nordlending han er, bryr han seg også om andre nordnorske lag, for eksempel TIL.

Visstnok fins det fotballentusiaster både i Bodø og i Tromsø som gleder seg over nabobyenes nederlag. Men i denne gruppen uekte og misforståtte nordlendinger finner man ikke Halvdan Sivertsen, han er en av de mange Bodø-væringer som heier på TIL og som stadig sender hjertelige og støttende tekstmeldinger til sine mange venner som her i livet har fått den krevende skjebne å støtte TIL.

Men alle nervevrak i TIL-leiren bør vite at de alltid har Halvdan Sivertsen på sin side, i både onde og gode dager. Kort sagt: Heia TIL!

Og heia den strålende nordlendingen Halvdan Sivertsen!

  • Fredag kl. 17 opptrer Halvdan Sivertsen på Buktafestivalen i Tromsø.