Da jeg leste et innlegg på P3 Mening av Ina Luna Gundersen, kjente jeg på et veldig sterkt personlig engasjement. Ina er kroppshåraktivist og frilansjournalist, og hun reagerer på at den vanlige holdningen i samfunnet er at hår på kvinnekroppen er noe skamfullt. Og hun spør: "Kan jeg ikke få lov til å la kroppshåret gro, uten å trues på livet eller behandles som en fetisj?" Unge jenter trenger slike forbilder.

Jeg vokste opp på 90– og 2000–tallet, midt oppi den store glattbarbert–bølgen. Du fikk det trukket ned over øra uansett hvor du så, og uansett hvem du snakka med. Kvinner og unge jenter i puberteten skal være glatt fra topp til tå, alt annet var unaturlig og ekkelt. Allerede før vi hadde fått skikkelig hårvekst, så barberte vi det bort — dunet som skulle bli hår, beskyttende og naturlig hår. Jeg skulle selv blir 30 år før jeg stilte meg selv et viktig spørsmål, og det spørsmålet ble drevet fram av denne nye trenden: kvinner med hår. Jeg tok en alvorsprat med meg selv, og spurte hva slags kvinne vil du være, hva slags forbilde vil du være, hvem er du og aller viktigst — hvem gjør du det for? "DET" kan være så mangt, men blant "det", så kom spørsmålet hvem barberer du deg for? Hvorfor barberer du deg?

Svaret kom naturlig og fort, og det skulle ryste meg. Jeg barberte min egen kropp og underliv for å glede andre! Hva faen, 30 år gammel og så ut som en undervikla tenåring — alt for å glede en mann og samfunnet. Så begynte jeg å virkelig reflektere over valgene som jeg har tatt, over hvordan samfunnet og trender har påvirket meg og generasjoner med kvinner. Mote for kvinner, bikinier lages i babystørrelser, hull i ører på småbarn, hårløse armhuler.

Veldig mange små jenter har vokst opp og muligens aldri sett en kvinne med hår under armene eller nedentil — hvor forvirrende er det når din egen kropp plutselig begynner å bli hårete?

Det er verste er at det er vi kvinner som bærer mye av ansvaret her; ansvaret for å være gode og sunne forbilder, ansvaret for å bryte en syk og unaturlig trend, en trend som skada oss, men som vi allikevel har videre tillat å skade nye generasjoner med unge jenter. Men vi har også oppdratt unge gutter, som blir menn — til å tro at kvinner med hår er ekkelt og unaturlig. Hvor de igjen har vært med på å fremme dette forskrudde bildet av kvinnekroppen i generasjoner. Håper kvinner med hår kan gå fra å være trend, til helt naturlig. Oppfordrer alle kvinner til å ha den samtalen med seg selv, at du utfordrer hvordan du har tenkt hele ditt liv. Utfordrer venninnene dine, kjæresten din eller kameratene dine. Er det egentlig så sexy, normalt eller renslig med voksne modne kvinner som ikke har et eneste hår på kroppen?

Fra naturens side er vi født med hår enkelte plasser. Håret på kroppen har faktisk flere viktige funksjoner og beskyttende egenskaper. Hvorfor trenger vi å endre på noe som allerede er helt perfekt?

Barberhøvel er ikke noe jeg lenger bruker mye penger på etter mitt møte med meg selv.

May-Tove Pryneid, kroppshåraktivist og tredjekandidat for Rødt Troms