Det Espen Gaarder Haug gjør i sitt innlegg i Nordnorsk debatt 7/8 er å prøve å skaffe deg selv en fordel i en debatt ved å diskreditere Niels-Henrik von der Fehr fordi han visstnok skal ha hatt et lokalpolitisk verv, uten å opplyse om det da han uttalte seg som samfunnsøkonom om kraftmarkedet.

At Gaarder Haug ikke klarer å imøtegå von der Fehr uten å gjøre et nummer av dette er bare flaut, og det hadde vært best å forbigå det i stillhet, hvis det ikke hadde hatt alvorlige konsekvenser om vi skulle føre samfunnsdebatt på denne måten.

Synspunkter på kraftmarkedet har svært lite med partitilhørighet å gjøre, og særlig har det lite å gjøre med hvor du befinner deg lags høyre-venstreaksen. Populist-dimensjonen er langt mer relevant, og synspunkter presentert fra Rødt og Frp sammenfaller langt bedre enn for eksempel mellom ulike fraksjoner i Ap.

På Facebook følger jeg SV-erne Oddmund Enoksen og Thor Egil Bradland, som er sterke tilhengere av uregulert kraftmarked og utenlandskabler, og Narve. E. Endresen som er folkevalgt politiker for Høyre i Stavanger kommune og som er innbitt kabelmotstander. De viser hvor liten betydning partipolitisk tilknytning har i disse spørsmålene. Å kreve at disse, hver gang de ytrer seg i media, skal redegjøre for sine generelle politiske holdninger og eventuelle verv er etter min mening helt absurd. Gaarder kan umulig ha tenkt gjennom implikasjonene av å stille et sånt krav.

Og hvorfor skulle slike opplysninger begrense seg til politiske verv? Vi har ansatte ved universitetene som har næringsinteresser som i høyeste grad krysser temaene de ytrer seg om i den offentlige debatten, men som de ikke "opplyser om" hver gang de ytrer seg. Økonomiske bindinger, bekjentskaper i makteliten, bosted, religion, legning, etnisitet, you name it, alt har betydning for hvordan man vurderer en ytring. Men det betyr vel ikke at man trenger å inkludere hele CV'n hver gang man som fagperson man tar bladet fra munnen og ytrer seg som "ekspert"?

Vi har en god offentlighetskultur i Norge, og de som ønsker å finne ut mer om bakgrunnen til folk som ytrer seg kan finne ut mye med noen enkle google-søk. Det gjør jeg selv alltid før jeg respondere på ytringer fra folk jeg ikke kjenner, og må være en del av det ansvaret leserne av debattinnlegg må ta selv.

Det har jeg også gjort med Gaarder Haug, som presenterer seg selv som professor i finans ved NMBU. Det hadde imidlertid vært langt mer ryddig om han også hadde opplyst at han har fortid som praktiserende trader for Den Norske Bank, Chemical Bank, JP Morgan Chase og Paloma Partners.

Hvilken hatt han har på seg når han prøver å kastrere andre akademiske eksperter som også er aktive i politikken er ikke godt å si.