Gå til sidens hovedinnhold

Gunnar vant frem

Statsministeren trakk frem Tromsø da han tok grep og innførte nye nasjonale koronatiltak i dag – koronasertifikat og tredje vaksinedose. Ordfører Gunnar Wilhelmsen har blitt hørt.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

– Ved lokale tiltak som avstandskrav og bruk av koronasertifikat kan et utested i Tromsø drive som normalt. Det er viktig særlig for kultur- og utelivsbransjen som har lidd hardt, sa Jonas Gahr Støre.

Og en kollektiv lettelsens sukk kunne bli hørt i byen.

For å si det mildt: det har vært kaos i kommunikasjonen etter at Tromsø kommune innførte lokale koronatiltak. Både kommunen og ordføreren har fått mye kritikk, og en god del av den kritikken har vært berettiget. Særlig næringslivet, som ikke var blitt tatt med på råd, var sjokkert.

Men en ting skal ordfører Gunnar Wilhelmsen ha – han våger å tale rett til makta på vegne av Tromsø. Wilhelmsen hadde åpenbart hørt etter gode forslag om koronasertifikat som kom fra flere i denne byen.

Æren for at koronapasset blir innført kan Wilhelmsen gjerne dele med partene i arbeidslivet som har jobbet godt. Og med Høyres Vanja Terentieff.

Under det ekstraordinære formannskapsmøtet på tirsdag ønsket hun å fremme forslag om koronapass. Det ble avvist da, men heldigvis ble behovet for koronapass løftet på et nasjonalt nivå.

Det kan vi i dag alle sammen være takknemlige for. De gode forslagene om koronapass, som det er stor politisk enighet om, vant frem.

Nå er det bare resten av jobben igjen.

Tromsø vil ta i bruk koronasertifikat så snart som overhodet mulig sier ordføreren til Nordlys. Men det blir ikke gjort i en håndvending. Det må grundig forarbeid, og krystallklar kommunikasjon til.

Det må tas hensyn til fullvaksinerte eldre som ikke har smarttelefoner, ikke-vaksinerte barn og mye imellom – tiltaket må unektelig skrus på slik at det får best mulig effekt.

Koronasertifikat vil ha en positiv effekt kombinert med de nye nasjonale anbefalinger om testing. Og kombinert med anbefalingene om at man skal holde seg hjemme ved symptomer – om man er vaksinert eller ei.

Ikke minst kan det anspore dem som ikke har tatt vaksinen til å vaksinere seg. Ni av 14 innlagte på UNN med koronasmitte i forrige uke var uvaksinerte.

Jonas Gahr Støre trakk altså frem den prekære situasjonen for Tromsøs næringsliv og kulturliv i pressekonferansen. Den situasjonen vil de aller fleste byer med store sykehus i Norge snart være i, om de ikke er der allerede.

Tromsø er kanarifuglen i gruva her. Med stort regionalt universitetssykehus, og dets utfordringer med tanke på kapasitet, så er det maktpåliggende for befolkningen i denne byen å gjøre en ekstra innsats for å holde smitten nede.

De lokale forskriftene har vist seg vanskelige å få på plass på en fornuftig måte.

Koronasertifikatet vil være et godt verktøy som vil hjelpe tromsøværingene, og næringslivet, å holde smitten nede samtidig som man beholder arbeidsplassene.

Det er selvsagt ikke uten problemer: sertifikatet kan medføre et administrativt krøll, og vil aldri være et 100 prosent feilfri grep. Men de fleste jeg har snakket med blant arrangørene i kulturlivet i Tromsø ønsker et koronasertifikat velkommen.

Jeg vil tro det samme gjelder flere næringsaktører for øvrig.

Ifølge Espen Nakstad vil et grønt sertifikat medføre at utestedene og arrangørene kan drive uten avstandskrav. Det vil være en enorm lettelse for mange.

Det vil også, først og fremst, øke trygghetsfølelsen blant kundene som har avlyst og avbestilt i stort monn på grunn av usikkerheten rundt de lokale tiltakene.

Det er mye psykologi i dette.

Så er det sånn at det er er fritt valg å ta vaksiner i Norge – eller avstå fra dem. Vi har et godt helsevesen for alle, som er trygt forankret i frivillighetsprinsippet. Ingen tvinger noen til å gjøre noe som helst som de ikke skal.

Men – det er direkte urimelig at den lille andelen av befolkninga som frivillig ikke vil vaksinere seg skal ha et nakketak på resten av samfunnet.

Advokat advokat Brynjar Østgård, og til dels jussprofessor Anna Nylund ved UiT, mener at sertifikatet vil føre til splittelse i befolkninga. Østgård tar såpass hardt i at han hevder at det vil skape alvorlige motsetninger folk imellom – splittelse i byen, som det kan ta lang tid å reparere.

Det er lite trolig.

Sertifikatet vil favne folk som er fullvaksinerte, har hatt korona eller har tatt en negativ test. Det dekker faktisk ganske stor andel av befolkninga.

Privilegier som sertifikatet fører med seg har også vært på plass en god stund: for å kunne reise ut i Europa har man lenge vært nødt til å fremvise koronapass.

Det har så langt ikke medført varige rifter i samfunnsveven.

Østgård har rett i en ting: vi har vært frihetsberøvet siden den nasjonale smitteforskriften trådte i kraft. Men valget vi står overfor er enten å igangsette en ny runde med nedstengninger som vil berøve de mange, eller å igangsette en runde med nasjonale tiltak som vil berøve de få.

En overordnet debatt om borgernes friheter må vi alltid sørge for at det er plass til.

Men til syvende og sist er disse nye, moderate tiltakene et spørsmål om ledelse.

Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol var under dagens pressekonferanse flankert av Espen Nakstad og Camilla Stoltenberg. Som både fysisk, men også tidvis i budskap, sto et stykke unna hverandre.

Også innad i FHI er det uenighet om både utrulling av tredje vaksinedose for alle og effekten av koronasertifikat. Men sånn er vitenskapen, og sånn skal den være. Det finnes ikke 100 prosent sikkerhet.

Det politisk ledelse må gjøre, er å overveie usikkerhetene som ekspertene presenterer. Men de kan ikke drøye med beslutningene. De må tas. Og de må tas ansvar for.

De som hardnakket nekter å bruke sertifikatet, eller vaksinere seg, kan alltids prøve staten for retten på prinsipielt grunnlag.

Resten av oss kan bare glede seg til den tredje dosen blir rullet ut til alle, og vifte med sertifikatene våre på tur til julebordet.

Kommentarer til denne saken