Gå til sidens hovedinnhold

Grensekontrollene viktigere enn stengte puber

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så lenge det er store koronautbrudd i Oslo eller Stavanger, må restauranter, puber og kafeer i Tromsø holde ølkranene stengt. Det til tross for at det per i dag kun er 27 personer i isolasjon i kommunen som følge av koronasmitte, og at flesteparten av dem er personer som har kommet fra utlandet og hatt smitten med seg.

Nå tvinges utelivet til å holde stengt ei uke til. For den nasjonale skjenkestoppen er forlenget. Det betyr ytterligere tapte inntekter og permitteringer for de som jobber i bransjen.

Begrunnelsen for å beholde skjenkestopp over hele landet, er at barer er risikosteder, sa statsministeren i sin redegjørelse til Stortinget i går. Hun viste til en dansk undersøkelse som bekrefter det.

Men hvor smittes vi av koronaviruset?

Ifølge FHI’s tall smittes de fleste, hele 42 prosent, innen egen husstand. Det er logisk, men det er ikke like logisk at den som har brakt viruset hjem, har fått det under et pub eller bar-besøk. I Oslo har det meste av utelivet lagt brakk siden i november. Pandemien har herjet like fullt.

Kommunene har fått mange oppgaver under koronaen. I Tromsøs tilfelle er de løst svært godt. Handlekraften og ansvarligheten ble ikke minst vist under Hurtigrute-skandalen i sommer. Jeg føler med ganske så sikker på at kommunens helsemyndigheter og politikere, om de fikk ansvaret for lokale restriksjoner, ikke ville nølt med å foreta alle nødvendige tiltak og nedstengninger, også av kafeer og restauranter, dersom et utbrudd inntreffer, og at de ville reagert raskt.

Det er interessant å merke seg at faginstansene denne gang var uenige om skjenkeforbudet. FHI ville ikke at det skulle fortsette, Helsedirektoratet ville forlenge det med 14 dager, og regjeringen kompromisset med å sette det til å vare ei uke til.

Det er imidlertid importsmitten som er vårt største problem. Den har vi ikke kontroll på. Innreiserestriksjonene våre har dessverre fungert mer som ei åpen dør, enn som smitte-hinder.

Helsedirektoratet har foreslått innreisenekt for folk som kommer fra røde land. Det vil ikke regjeringen, for det vil bety kroken på døra for mange arbeidsinnvandrere. Men et land som Polen, for eksempel, som har dårlig kontroll på viruset, har heller ikke kontroll på muterte varianter.

Og det er mutasjonene som skremmer helsemyndighetene. Muterte virus må vi bygge en mur mot. Nå innføres et tøffere regime, med tvungen test på grenseovergangene, samt negativ test fra landet man har reist fra, i bagasjen. Spørsmålet er om det er godt nok og tidsnok?

I motsetning til kollåpne grenseoverganger, så kontrolleres utelivet. De kommunale skjenkekontrollørene er i full sving, og nå tar de seg av pandemi-restriksjonene også. Det påpekes kraftig dersom smittevernreglene ikke blir overholdt. Det må kafe-verten stå til ansvar for.

Hvilke tiltak som skal settes inn mot koronaviruset, og styrken på dem, er en vanskelig balansegang, sier statsministeren. Jeg er enig. Men det kan tjene mot sin hensikt når restriksjonene blir for rigide og etter hvert ikke har forståelse og oppslutning i befolkningen.

Så husker vi hvordan det var i Trondheim. Fra null smitte til ville tilstander på et par uker. For ikke å snakke om tilfellet Irland. Stakkars Irland med sine 5 millioner innbyggere. Flinkest i klassen med lavest smittevekst i EU. Men på bare et par uker landet med størst smittespredning i hele verden! En smitte-tsunami som skyldtes oppheving av restriksjoner for at folk skulle ha ei hyggelig jul.

Men mest av alt skyldtes det ei grense mot Nord-Irland som er politisk sensitiv og ikke lot seg stenge. Det fikk konsekvenser.

Den engelske muterte varianten av viruset, sytti prosent mer smittsomt, ble første gang påvist i Irland 1. juledag. 11. januar utgjorde det 45 prosent av alle smittetilfellene.

Så det viktigste å få kontroll på, er importsmitten. Derfor har tiltak som grensekontroll og eventuell innreisenekt fra knallrøde land mye mer for seg enn stengte restauranter og puber på steder der det er lite smitte eller ingen i det hele tatt.

Kommentarer til denne saken