Gå til sidens hovedinnhold

Godt naboskap og solidaritet i praksis

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Korona utbruddet i Hammerfest er et scenario de færreste kunne tenkt seg. I løpet av kort tid spredte den britiske mutanten av viruset seg med voldsomt tempo. 20. mai var kommunen smittefri. Ei uke senere er det registrert 222 smittetilfeller og hele 2700 personer er satt i karantene. Det tilsvarer en fjerdedel av befolkningen.

Smittesituasjonen har ført kommunen inn i en kritisk fase. Lokalsamfunnet er nedstengt, ikke bare av smittevernhensyn, men fordi det ganske enkelt ikke er personell nok til bemanne for eksempel skoler og barnehager. Mange ansatte innen helsevesenet er også smittet eller i karantene.

Hammerfest har fått god hjelp og støtte, spesielt til smittesporing, fra Tromsø og Sør-Varanger kommuner. Tromsø har etter hvert opparbeidet seg solid erfaring med dette arbeidet, etter flere utbrudd i kommunen det siste året, utbrudd som effektivt og kjapt ble slått ned.

Koronasmitten i Hammerfest rammet i første omgang unge mennesker, ungdom og barn. Nå er situasjonen at en av fem smittede er over 40 år og eldre. Det gjør helsevesenet enda mer sårbart, fordi risikoen for alvorlig sykdom er vesentlig høynet. På den annen side er det grunn til å være uroet over at det gang på gang er fester i ungdomsmiljøer som er opphav til smittespredning. Kanskje er det underkommunisert hvor syke også ungdom kan bli av covid 19.

Hvor kolossalt utbruddet i Hammerfest er, illustreres av det faktum at en fjerdedel av befolkningen nå sitter innesperret i egne hjem, som en følge av karantenebestemmelsene. Hadde dette skjedd i Oslo, for eksempel, ville tallet vært 175.000 mennesker i karantene.

Men som en skjebnens ironi får også Hammerfest 35 prosent færre vaksinedoser fra uke 23. Det er resultatet av regjeringens beslutning om å prioritere vaksine til Oslo og en del omkringliggende kommuner. Mens Hammerfest må fortsette med hardt arbeid for å stoppe smitten, kan hovedstaden og deler av Østlandet glede seg over at «landet er gjenåpnet».

Om vi skal se etter noe positivt i situasjonen rundt Hammerfest, må det være det gode samarbeidet som raskt ble etablert med andre kommuner som Sør-Varanger og Tromsø, spesielt når det gjelder et så intensivt og omfattende arbeid som smittesporing. Det er solidaritet og godt naboskap i praksis, og det har fungert godt. Ordfører Marianne Sivertsen Næss i Hammerfest er optimist og ser nå lys i tunnelen, etter en helt usedvanlig krevende tid.

Kommentarer til denne saken