Gå til sidens hovedinnhold

God beslutning fra Ap

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Tromsø Arbeiderparti sier nei til boligbygging i Fagerengfjæra. Leder i Byutviklingsutvalget, Tone Marie Myklevoll, sier til Nordlys at partiet ønsker å ivareta naturen her for framtida, siden det nesten ikke er naturlig fjære igjen på Tromsøya.

Med Aps stemmer er denne lille frilufts-perlen på sørvest-siden av øya fredet, i alle fall fram til et eventuelt nytt politisk regime mener noe annet. Dette er godt nytt for både nærområdet og for byen. Iveren etter å bygge i fjæra på Tromsøya har vært kolossal de seinere år, noe som har ført til at havutsikt snart er et eksklusivt gode i store deler av byen.

Fagereng er et område som har vært gjenstand for mange boligprosjekter de siste årene, og etter hvert er den totale belastningen blitt svært stor. Da planene om å bygge ut den siste, lille flekken som nå er avsatt til friområde ble kjent, vakte det store protester.

Selskapet TAJ Holding har lansert storstilte planer for Fagereng-fjæra, med blant annet en kunstig øy ut i sundet. Utbyggeren kalte planen for en gave til byen.

Problemet med gaver er at man i sjeldne tilfeller slett ikke vil ha dem. Det er tilfellet med planene for Fagerengfjæra. Folk begynner å få nok av utbyggere som vil beslaglegge de fineste tomtene, på bekostning av allmenheten. I Tromsø fins det mange tomter som er regulert for boligbygging, men disse vil utbyggerne ikke ha. For de mest lukrative ligger i strandkanten.

Fagerengfjæra ble i sin tid reddet fra blokker i flomålet på grunn av en saksbehandlingsfeil. I august 2015, kun en måned før kommunevalget, ga det borgerlige regimet grønt lys for storstilte utbyggingsplaner her. Dette var noe av det siste Hilmarsen-byrådet vedtok, etter fire år der det politiske regimet på rådhuset nærmest fungerte som en signerings-maskin for grådige utbyggere. Resultatet ser vi i dag, med både Solseilet og Skir prangende over byen.

Med rødt flertall i kommunestyret ble Fagerengfjæra tatt ut da ny arealplan ble vedtatt et par år seinere.

Tone Marie Myklevoll har markert seg som en dyktig og engasjert leder av Byutviklingskomiteen. I en kommune som Tromsø, som vokser uavlatelig, er det viktig at vi har politikere som lytter og som ser konsekvensene av å skulle lukke noen av de siste friarealene vi har. Disse tomtene bringer nok mye penger inn i kassen til utbyggerne, men det skal ikke skje på bekostning av trivsel for allmennheten og de siste, grønne områdene på øya.

Kommentarer til denne saken