Gå til sidens hovedinnhold

Glem ikke havet

Norge er større en gjeddedammene på innlandet som en kan skue fra hotellet på Hurdalssjøen.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

SVs Pål Julius Skogholt har i Nordlys snakket frem et sterkt havdepartement som må inkludere fiskeri og havbruk. Også Arbeiderpartiets Tore Sandvik har advart en ny regjering mot å skusle bort havsatsing med å fragmentere det politiske ansvaret.

Siden 2013 har fiskeriministeren vært en filial i næringsdepartementet. Den tiden må nå være over.

Også interesseorganisasjonen Sjømat Norge støtter et sterkt og målrettet departement for havsatsing, der fisken må være med, slik at man ikke mister fart opp mot andre havnæringer som i dag er lagt til Olje- og energidepartementet.

Samtidig ser vi av lekkasjene fra Hurdalssjøen at regjeringssonderingene handler om alt annet enn hav.

SV har et krav om et klima- og energidepartement. Senterpartiet har sitt krav om et natur, rovdyr og landbruksdepartement fra Sp. Hvis dette stemmer så er fokuset på Hurdalen rettet mot innsjøene og innlandet.

Uten forståelse for at havet er nøkkelen til det grønne skiftet i Norge.

Et havdepartement har vært etterlyst i lang tid i Norge. Mange interesser har gått imot hverandre, og en frykt for at sjømatnæringen skulle forsvinne i et slikt stort departement har vært et ankepunkt.

Men nå virker det som om de fleste er innforstått med at en helhetlig forvaltning er viktig. Det bør være mulig å opprette et havdepartement som sørger for at våre viktige nåtidsnæringer ikke kommer i konflikt med utviklingen av nødvendige fremtidsnæringer.

OECDs rapporter viser at verdiskapingen fra havet vil dobles frem mot 2030. Det skaper muligheter.

Men det vil kreve politisk vilje, fokus og finesse.

Før valget i 2017 lanserte Jonas Gahr Støre seg som havets statsminister og hadde høye ambisjoner. Norge skulle bli verdensledende på hav.

I 2021 var de store vyene for havrommet ikke en del av det strategiske fokuset for Støre.

Norges kommende statsminister bør finne tilbake til ambisjonene fra 2017 og gi havet vesentlig fokus i regjeringsforhandlingene.

70 prosent av norsk økonomi er havøkonomi. Havområdene våre er seks ganger større enn landområder. Mesteparten av våre havområder ligger i nord.

Her er det all grunn til å minne på at Norge er større en gjeddedammene på innlandet som en kan skue fra hotellet på Hurdalssjøen.

Kommentarer til denne saken