Gå til sidens hovedinnhold

Gladnyheter fra Østlandet

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Overlege Preben Aavitsland ved FHI skrinla i helga hele pandemien. Det fikk alarmen til å gå i Helsedepartementet. For hvis Aavitsland har rett, og det har han trolig, smuldrer jo hele begrunnelsen for å rane distrikts-Norge for vaksiner vekk.

Gladnyhetene har stått i kø i riksdekkende medier i flere dager nå. Regjeringen holder pressekonferanser der døra står mer enn på gløtt for at Norge skal gjenåpnes veldig snart. Hurra!

Sørpå stimer folk til strender og parker hvor de klumper seg sammen som på fuglefjell, og viser sin begeistring over smitteutviklingen. Alle hemninger slippes nå som det går rette veien på Østlandet.

Og allerede 17. juni ventes det enda flere lettelser, dersom ikke «fuglekoloniene» har fått korona-konsekvenser.

Parallelt med dette går smittetallene til himmels i mange distriktskommuner som har fått 35 prosent færre vaksinedoser å rutte med. Kommuneoverlegen i Balsfjord, Lyngen og Storfjord håper å ha fullvaksinert alle sine før jul!

Flere kommuner klarer ikke å ta etterslepet av den grove skjevfordelingen i ferieukene, slik helsemyndighetene og regjeringen forutsatte. Kommunene har dessverre ingen til å sette sprøytene fordi sykepleiere i distriktene krever å få ferie, de også. Dette ble det advart sterkt mot da den famøse beslutningen ble tatt.

Da hjelper det verken innbyggerne her eller svært mange andre steder at regjeringen om noen dager kommer med enda en gladsak: vaksinepasset! Nok et hurra! 11. juni blir også en merkedag. Med vaksinepasset kan man farte utenlands, og nå åpner sydens sol og sommer seg for de prioriterte.

Blant dem finner vi landets stortingsrepresentanter. Først da vaksinene hadde vært i omløp i et halvt år, fant Direktoratet for samfunnssikkerhet ut at disse faktisk er samfunnskritisk nøkkelpersonell. Ergo ble det rigget for haste-vaksiner på Akershus, og dit toget både de som om få dager går ut av stortingsdøra som representanter og aldri kommer tilbake, og de som skal fortsette om velgerne vil det. Mange av dem har ikke satt sine bein i nasjonalforsamlingen på aldri så lenge. Det er hjemmekontor også der i gården.

Nå har alle som ønsket det fått sine vaksiner, skikkelig betimelig ettersom sommerferien er rett rundt hjørnet.

En av dem som takket nei, var helseminister Bent Høie. Derfor fikk han pes og ble nærmest latterliggjort i deler av Oslo-media, som en som ikke hadde skjønt sin rolle.

Men Høie hadde, trolig på spørsmål fra de samme avisene, tidligere sagt at han ville stille i vaksinekøen som alle andre, og vente på tur. Henseministeren har fått kritikk for mye, men det skal han ha: han er mann for sitt ord! Og hva ville skjedd om han hadde latt seg vaksinere? Han ville blitt fritt vilt for den samme pressen.

Nå forteller de nyeste tallene, som Aavitsland viste til, at pandemien er på så sterk retur at den trolig er slått tilbake her i landet.

Men mandag 7. juni er dagen da skjevfordelingen av vaksiner starter. Og da passer det dårlig at pandemien skulle være så godt som over.


Kommentarer til denne saken