Gå til sidens hovedinnhold

Gaute Helstrup må gå

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Formsvikten kom tildigere enn vanlig i år. TIL ligger med brukket rygg og det som leveres på banen er rett og slett elendige saker. Heldigvis har vi for en gangs skyld latt være å gi "livstidskontrakt" til treneren, slik at man faktisk har råd, hvis man synes at løsningen ligger i et trenerskifte.

Her om dagen hadde Rune Robertsen i avisa Tromsø en artikkel på trykk der han beklaget seg over at den tidligere TIL-spissen Thomas Lehne Olsen scoret to ganger og senket TIL, når vi møtte Lillestrøm nylig. Robertsen siterer Steinar Nilsen på at "man må se på hvordan det går etter åtte kamper" før man kan konkludere noe som helst. Nå har vi spilt ni, tre flere enn Stabæk, som ligger på nedrykksplass.I kveld var det bortekamp mot Odd, og jaggu tror du ikke at Mushaga Bakenga, som ble sendt vekk fra TIL som vrakgods, dro frem den reneste Maradona-forestillinga og scoret to ganger. Vi må virkelig bare håpe at ikke Slobodan Vuk havner i Brann eller Mjøndalen, for da får vi et kjempeproblem.

Hva er egentlig det største problemet i TIL? Det er flere faktorer man kan peke på her. Det ene er at man i flere år har vært særs dårlige til å forvalte det man må ha lov å si har vært et antall kapable talenter, som alle kunne ha storspilt for TIL. Først og fremst må man nevne Marcus Holmgren Pedersen. På den tiden var Simo Valakari trener, og Lars Petter Andreassen var hans assistent. Disse to presterte å vurdere det slik at spilleren var "for dårlig" for TIL, og enden på visa var en overdreven velvilje til å selge spilleren for småpenger. Nå har han som alle vet, gått til utlandet for noen titalls millioner kroner, hvorav TIL sitter igjen med en bitteliten prosentandel. Ingen jeg snakker med forstår dette, ingen jeg snakker med forstår hvorfor han ikke kunne få være i TIL og bli god i TIL.

Så var det sagaen om Tounekti, som havnet i Glimt. Her sov man i timen, de mente de hadde en slags halvavtale med spilleren, men tok seg ikke bryet med å ta bussen over til Krokelvdalen og skrive kontrakt, så da reiste han likesågodt til Bodø og skreiv på en kontrakt der.Sigurd Grønli er enda et talent som man ikke ville ha i TIL, til tross for at han scoret nær sagt hver gang han fikk noen minutter på banen, så ble han nærmest jaget vekk. Nylig så jeg en video av at han scoret et perlemål for TUIL.

TIL drev og raslet med sablene og hadde et ønske om å låne ut Jakob Karlstrøm også, det var jo en herrens lykke at de ikke fikk til å jage han bort.Tobias Hafstad ble akkurat jaget ut på lån i Arendal. Altså, har vi virkelig et så fantastisk lag at vi ikke har bruk for sånne som Holmgren Pedersen, Grønli og Hafstad? Det er jo ikke akkurat EM-takter over det som leveres ute på banen.

Så har man dette med det taktiske. Helt siden Bård Floviks glansdager som TIL-trener, så har man drevet og leflet med denne ubrukelige formasjonen 5-3-2. Man ser helt bort fra det faktum at man overlater enorme rom til motstandernes kantspillere, og nærmest overlater midtbanekrigen uten å kjempe den, og dermed påfører forsvaret enorme svakheter, man luller seg inn i en vrangforestilling om at dersom man bare har fem mann bak i forsvar så blir forsvaret sterkere. Det blir jo ikke det, for resultatet er jo at forsvaret får mye mer å gjøre siden midtbanen ikke er i stand til å vinne duellene, og man får motstanderne i angrep gang på gang på gang, samtidig som man svekker sine egne offensive muligheter ved at man ikke har kantspillere offensivt, slik man ville ha hatt i 4-4-2 eller 4-3-3, hvis man valgte å spille en av de formasjonene.

På overgangsmarkedet så synes jeg virkelig TIL gjør mye rart. Ikke bare tillater man kapteinen Wangberg å forlate klubben ca fem minutter før sesongstart, men når man skal hente spillere og faktisk betale for de, ja da er det stort sett på en slags "slekt-og-venner"-basis, der man henter gamle venner eller sønnene til gamle venner og bekjente, helt uavhengig av hvorvidt de er kronisk skadeplagede, har høy lønn, eller om de er for gamle og har gjort sitt på fotballbanen.

Det som synes veldig interessant for meg, er det faktum at man sparket Simo Valakari og erstattet han med Gaute Helstrup, og likevel ser det ut som at vi spiller akkurat likedan. Det er samme formasjon. Det er like lav innsats. Det er like mange støttepasninger. Det er like liten taklingsvilje og duellstyrke. Konklusjonen min er at ansettelsen av Gaute Helstrup var helt feil, man har erstattet en trener med en som er akkurat likedan som den forrige! Man kan få inntrykk av at det sitter noen i styre og stell som har ansatt tre trenere på rad, hvorav alle har hatt lyst til å spille 5-3-2 og spille masse støttepasninger. Hvem er det som er ansvarlig for dette?

10.03.21 skriver avisen Tromsø en artikkel der de siterer Steinar Nilsen på en rekke tiltak Steinar Nilsen mener Tromsø IL bør iverksette. Ja, da mener faktisk jeg at Steinar Nilsen, som har spilt masse kamper for TIL, som åpenbart har masse gode idéer, og som tidligere har lykkes ganske bra sportslig som trener for TIL, og som faktisk evnet å skape ganske bra entusiasme sist han tok over, bør få sjansen igjen. Ta grep nå, og gi gass. Det kan bare gå oppover herfra.

Kommentarer til denne saken