Den siste målinga som InFact har gjort for Nordlys viser at det er full spredning på mandatene. Og en slagside til venstre. Blir oppslutninga som dette på valgdagen, så kommer SV inn på direktemandat for første gang på lenge. De hopper frem tre prosent fra siste meningsmåling og henter velgere fra Miljøpartiet De Grønne, Rødt og Arbeiderpartiet.

Lenge så det ut som om kampen om mandatene fra Troms ville stå mellom Per-Willy Amundsen (FrP) eller Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Begge ser ut til å få direktemandat i følge vår meningsmåling. Dermed er altså også SVs hovedmotstander i valget i Troms - FrP - sikret direktemandat om oppslutninga står seg.

Det er Arbeiderpartiet som bør kaldsvette nå. Kun 7,7 prosent av de unge velgerne i Troms - de mellom 18 og 29 år - sier at de vil stemme på partiet ved årets valg.

FrP kan skilte med over dobbelt så mange yngre velgere som Ap.

SV og Senterpartiet står seg best blant denne gruppen, med henholdsvis 19,4 og 20, 3 prosents oppslutning.

Det bør være ekstremt bekymringsverdige tall for Arbeiderpartiet. Også med tanke på rekruttering fremover. For første gang på uminnelige tider kan partiet se frem til kun ett mandat fra Troms.

Mange yngre velgere stemmer ikke det samme to ganger. De shopper sak og parti fra gang til gang, uten skam. Som de altså bør. Der deres foreldre og besteforeldre var Høyre og Arbeiderpartifolk fra stemmevugge til grav, så velger de yngre velgerne fritt. De forventer at deres folkevalgte følger med i tiden.

Det er kjøperens marked.

Det er i - motsetning til hva det ofte fremstilles som - en bra ting. I stadig større grad så bestemmes valgkampens retning av velgerne selv, og ikke av partienes valgkampapparat. Og ting kan snu fort, særlig hvis man ikke holder fingeren på pulsen.

Det er grunn til å tro at de yngre velgerne, og da særlig førstegangsvelgerne, kommer til å mobiliseres i år. Vanligvis avgir de sjeldnere enn de eldre stemme ved valg. Men saker som miljø og klima engasjerer veldig - det er utvilsomt den store saken blant denne gruppa også i år.

Ser vi en stor mobilisering blant unge velgere på bakgrunn av dette, kan Arbeiderpartiet bli enda mer utfordret. De er i skvis, men regner nok med at det sosialdemokratiske prosjektet kan berges nasjonalt, selv uten en formidabel oppslutning til Ap. Så lenge velgerne holder seg til blokka kan det gå - men det er mange jokere i dette valget.

Og velgerne vil ha tydelig tale og klare svar.

Lojaliteten til velgerne er altså uforutsigbar og ustødig. Det er fra et demokratiperspektiv likevel veldig gode nyheter at velgerne holder partiene på tå hev. Men det betyr at det aldri lønner seg å vakle på budskapet.

Det er mye bevegelse i velgermassen, men som regel holder velgerne seg til en blokk. Det er sjeldent SV henter mange velgere fra FrPs velgermasse.

For selv om SV i Troms hadde utropt FrP som sin hovedmotstander i dette valget, tjener nå begge partiene på Arbeiderpartiets unnfallenhet.

Duellen mellom Per-Willy og Torgeir er i aller høyeste grad avblåst.