Det var ikke betryggende lesning i iTromsøs sak fra høstens første forhandlingsmøte om byvekstavtalen. Statens representanter i forhandlingene, Statens vegvesen, fokuserte ifølge avisa på at at statens midler må fordeles på en «balansert» og «rettferdig» måte til Tromsø og de andre byvekst-byene.

De kunne ikke spesifisere hva det betydde, eller hva fordelingsnøkkelen ville bli. Men at det er en ny premiss i forhandlingene, der Tromsø tidligere ble løftet som en foregangsby i utformingen av de nye byvekst avtalene, er utvilsomt.

I tillegg mente Statens vegvesen at 32 millioner kroner i belønningsmidler, som staten holdt tilbake i 2018, kunne forhandles tilbake, skriver avisa. Noe som fikk ordfører Gunnar Wilhelmsen og fylkesråd for samferdsel Agnete Masternes Hanssen til å reagere på møtet.

– Vi har fått et brev fra departementet om at dette skal utbetales når vi signerer byvekstavtale. Så kommer de nå og forteller at det skal være en del av forhandlingene. Det vil vi ikke akseptere, og det vil vi holde fast på, sa Hanssen ifølge iTromsø.

Høyre i Tromsø får dermed en direkte lissepasning fra statens representanter, som det ikke er utenkelig at de vil gripe i opptakten til lokalvalgkampen. Partiet har i lengre tid kritisert regjeringen, og særlig Arbeiderpartiet, for å sende ut dårlige signaler om byvekstavtalen i Tromsø.

Regjeringens uforpliktende kommunikasjon i denne saken har blitt en kjernesak for Høyre lokalt. Det kan også bli en vinnersak for dem ved neste valg. At de vil slippe taket i den er heller usannsynlig.

Til og med Senterpartiet, et samarbeidsparti til Ap og samtidig et parti i fritt fall i byen, har sett seg tjent med å lefle med å true med å trekke støtten til bompengene.

Hvis Arbeiderpartiet ønsker å beholde Tromsø ved neste valg, så kan ikke regjeringen fortsette med disse ulne instruksjonene til statens part, om det viktigste samferdselsløftet for byen på 30 år.

For instrukser fra Samferdselsdepartementet om byvekstavtalens utforming, uten gode forklaringer, har man fått tidligere i Tromsø. Det skapte kaos. Og vi husker godt at Arbeiderpartiet måtte pushes av SV for å få på plass en formulering om byvekstavtalen i revidert nasjonalbudsjett tidligere i år.

Fylkespolitikere og kommunens politikere står sterkt sammen i forhandlingene om saken. Det må de bare fortsette med.

Så må regjeringen ta spørsmålet om byvekstavtalens plass på Statsbudsjettet på kammerset under budsjettforhandlingene denne uken. For det vil ikke ta seg ut om det er SV som må sette skruen til i denne saken, igjen.