Kort etter at Frode Berg ble pågrepet i Russland, brakte fjernsynsmediene her hjemme et intervju med utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide. Norsk politikks mester i svadagenerering overrasket ikke, da mediene ville ha kommentarer til at en av landets innbyggere er arrestert i Russland: utenriksministeren viste kun til Forsvarsdepartementet. Ingen kom på å spørre landets toppdiplomat om det ikke var hun som i sin foregående rolle som forsvarsminister hadde vært konstitusjonelt ansvarlig for at Berg var i Russland på noe som i det minste i vårt største naboland blei oppfattet som å være et spionasjeoppdrag.

Mye vann har rent i havet siden den gang. Frode Berg er trygt tilbake heime i kongeriket. Og det er også skrevet en rapport om saken. Nå har det seg slik at denne rapporten er hemmeligstemplet: Kun utvalgte stortingsrepresentanter, som kohort (ikke korona-kohort, men kohort i asterixhefte- og demografibetydningen) kalt Konstitusjons- og kontrollkomitéen, har fått lese den. Regjeringen trykker gjennom hemmeligstemplingen kohorten så tett til brystet, at kohort-medlemmene ikke får pusterom. Ikke får diskutere saken offentlig. Kanskje ikke en gang individuelt med seg selv (jf. en problemstilling i Notting Hill-filmen).

Vi vanlig dødelige som ikke har brukt vårt liv siden konfirmasjonsalderen til å broile oss til en toppolitikerplass, blir bare måpende, undrende, nødt til å spørre oss hva rapporten kan inneholde. Vi går friskt i gang, og spør oss om kurer Bergs arbeidsgiver, vårt lands etterretningstjeneste, er en til de grader så løs kanon på dekk, at den er helt ustyrlig. Konsekvens: Frode Berg-saken.

Alternativt: Ine Marie Eriksen Søreide har for store sko: Hun er ikke kvalifisert for en regjeringsjobb. Vi står fritt til å tenke at hun er kronprinsesse i Høyre, at hun er tenkt å etterfølge Erna Solberg som Høyre-formann, når landets statsminister trekker seg som partileder. Da kan ikke regjeringen akseptere at Søreide blir stilt i forlegenhet ved at bjella blir hengt på katta i Frode Berg-saken. Løsning: Rapporten hemmeligstemples.

Nåværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen gjør i NRKs Dagsnytt 18 tirsdag 2. mars en god jobb om hensikten hans er å spre et røykteppe over bakgrunnen for hans departements tilråding om at rapporten bør holdes hemmelig.

Nok en litterær referanse: Don Quijote hadde en trofast hjelper i Sancho Panza-figuren. Erna Solberg har Frank Bakke-Jensen. For i vår spekulasjon å vedbli i den metaforen: I vindmøllevingen svinger ikke Frode Berg, men Ine Marie Eriksen Søreide.