Statsminister Jonas Gahr Støre varslet mandag at Norge skal gi 15 milliarder kroner hvert år de neste fem årene, for å støtte Ukraina.

Beskjeden kommer få dager etter at det ble kjent at Norge også øker sin militære støtte til landet som er under angrep fra Russland. Det skal sendes stridsvogner og det tilbys trening for ukrainske soldater i Norge.

Dette er gode signaler fra regjeringen. Ukraina slåss på vegne av alle de vestlige demokratiene. De trenger både flere tyngre våpen og økonomisk støtte til gjenoppbygging. Det kan høres paradoksalt ut. Men som NATO-sjef Jens Stoltenberg har sagt; flere våpen er veien til fred.

Her kan også norsk næringsliv og teknologi spille en viktig rolle med kontrakter i et partnerskap både med andre vestlige land og Ukraina. Ettersom korrupsjon dessverre er et problem i Ukraina, må norske myndigheter ha gode systemer som kontrollerer at pengene kommer dit de skal.

Inntil videre fortsetter krigshandlingene med full styrke. På slagmarken i Ukraina spekuleres det i en større russisk offensiv. 500.000 russiske soldater skal være mobilisert.

Russland må ikke undervurderes, de kan nå ha lært av sine egne strategiske feil, de har fortsatt tilgang på ammunisjon, granater og missiler. Russerne kan også komme tilbake med bedre militær koordinering.

Ukraina er utvilsomt avhengige av store mengder militær bistand for å kunne forsvare seg og forhåpentligvis frigjøre eget territorium.

Det er betryggende at den norske regjeringen uten å nøle setter av store summer til å hjelpe Ukraina. Det er viktig også fordi Norge har tjent store penger som følge av krigen, grunnet økte priser på olje og gass.

Det er også oppløftende at bevilgningene har bred støtte på Stortinget. ikke minst fra opposisjonsleder Erna Solberg. Det betyr at det politiske Norge står samlet bak det som også innebærer økt oljepengebruk de neste årene.

Samtidig betyr 75 milliarder til Ukraina også at det norske samfunnet må realitetsorientere seg. Det vil bety mindre til andre formål og det vil bli et enda trangere statsbudsjett. Mange tiltak og bevilgninger i Norge vil måtte vike.

Kampen for demokrati og frihet er ikke gratis. Men Jonas Gahr Støre har gjort den riktige prioriteringen på vegne av oss alle.