Gå til sidens hovedinnhold

Frihandelsavtalen gir nye muligheter for norsk sjømatnæring

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Storbritannia er vår viktigste handelspartner, utenom EU. I 2020 eksporterte Norge sjømat til Storbritannia for seks milliarder kroner. Derfor var det viktig å få på plass en frihandelsavtale mellom våre to land, i kjølvannet av Brexit.

I mandagens leder i Nordlys beskrives frihandelsavtalen som en misbrukt mulighet. Det påstås at vi låser oss til å bli leverandør av råvarer og halvfabrikat, i stedet for å legge til rette for nye, norske arbeidsplasser basert på bearbeiding av sjømat. Det er ikke bare en endimensjonal beskrivelse av situasjonen, den er direkte misvisende.

For vi kunne i verste fall endt uten en avtale. Da hadde enorme verdier stått på spill. Frihandelsavtalen omfatter mange handelsområder, og varespekteret er jo mye bredere enn handel med fisk og landbruksprodukter. Som vi alle vet, handler forhandlinger om å gi og ta. Vi hadde et overordnet mål: Å komme til enighet om en avtale. Vi må få fart på Norge på vei ut av pandemien. For å lykkes med å skape mer og inkludere flere, måtte vi fjerne den usikkerheten en fortsatt midlertidig avtale innebærer. Derfor måtte vi få en endelig avtale i havn.

Frihandelsavtalen legger til rette for fortsatt handel og et stabilt rammeverk med en svært viktig handelspartner og et nært naboland. Med denne avtalen sikrer vi at Norge fortsatt har muligheten til å opprettholde, og konkurrere om markedsandeler i ett av våre desidert viktigste eksportmarkeder.

For sjømat sikrer avtalen videreføring av alle tollettelser for sjømat som Norge har hatt til Storbritannia gjennom EØS-avtalen. I tillegg har vi oppnådd noen forbedringer utover det vi hadde mens Storbritannia var medlem av EU. Dette gjelder blant annet bearbeidede produkter som fryste, pillede reker og fryst filet av hvitfisk. Regjeringen har prioritert bedret markedsadgang for produkter der Storbritannia er et bærende marked, og der nulltoll er nødvendig for å sikre norske aktører konkurransedyktige betingelser, som for reker og hvitfisk. Det har vi oppnådd, og det er vi svært fornøyde med.

For sjømatnæringen bidrar frihandelsavtalen til økt forutsigbarhet i handelen med Storbritannia. Den fjerner usikkerheten som har rådet og den legger til rette for at Storbritannia også fremover vil være et av sjømatnæringens aller viktigste eksportmarkeder.

Kommentarer til denne saken