Gå til sidens hovedinnhold

Freidig populisme

En Høyres lydige disipler i nord vender kappen etter vinden.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Høyres stortingskandidat i Nordland, Bård Ludvig Thorheim, vil at folk med statlige arbeidsplasser skal få jobbe hvor de vil.

Han sier til NRK Nordland at tiden hvor statlige arbeidsplasser er knyttet opp til en bygning i Oslo med rådyr husleie er forbi.

I sak har han rett, men Thorheim er sannelig ikke rent lite freidig. Det er nemlig sjelden et politisk utspill har så lav troverdighet. Høyre representerer det nøyaktig motsatte i praktisk politikk.

I en tid der korona-pandemien i praksis har gjort det mulig for hele landet å være en felles arbeidsmarkedsregion, går Høyre i bresjen for å svi av titalls milliarder kroner på nye kontorbygg til statens byråkrater i Oslo. Bare for første byggetrinn er prisen svimlende 35 milliarder kroner.

Har Thorheim hevet stemmen mot det nye regjeringskvartalet i Oslo? Nei, han har ikke det. Han har vært helt taus mens debatten pågikk og Høyre sablet ned motstemmene fra distriktene. Thorheim har ikke en eneste gang tatt til orde for å nedskalere prosjektet eller bremse sentraliseringen dette vil medføre.

Byggingen av nytt regjeringskvartal «Post-Korona», og i lys av det nye utspillet fra høyremannen fra Nordland, framstår som gigantomanisk og gammeldags, og kan ende opp som et spøkelsesslott i Oslo sentrum. Selv i hovedstaden vender bystyret tommelen ned.

Men Høyres kommunalminister Nikolai Astrup tvinger det gjennom. Det er ikke til å tro. Hvorfor må alle mulige etater ligge i Oslo med dyr husleie og skyhøye lønninger? Er ikke det unødig sløsing med offentlige midler?

Hjemmekontorismen det siste året åpner for regionalpolitisk nytenking, og burde være en gavepakke for å redusere statsapparatets massive oslosentrisme.

Det er bare å ønske Thorheim velkommen etter. Hvis han omsider vil slåss mot sentraliseringen i eget parti, er det bra. Men han har jo selv vært sentralt plassert i Høyres sentralstyre med muligheten til å påvirke. For eksempel er nordområdemeldingen som statsministeren nettopp har lagt frem, uten spor av det Thorheim snakker om.

Inntil Høyre som parti har forpliktet seg i en annen retning, må vi skrive medie-utspillet på kontoen for populisme. Eventuelt desperasjon i en landsdel der velgerne forlater Høyre.

Thorheim forsøker å score politiske poeng med dobbelt bokholderi. Han har ingen ryggdekning i eget parti, verken i praksis eller i partiets programmer. Det er synt å si det, men han forleder velgerne. gjennom det etterlatte inntrykket.

Kommentarer til denne saken