Når hun nå tar over som fylkesrådsleder i Troms og Finnmark, vil det bli interessant å følge med på hvem som erstatter henne.

Med tanke på at Troms var valgkretsen der Arbeiderpartiet gikk mest fram under siste valg, var betalingen dårlig for fylket, skrev vi på lederplass etter valget.

Et lite lyspunkt var da at læreren Kristina Torbergsen (Ap) fra Skjervøy ble utnevnt til statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Nå tar hun på seg annet ansvar som fylkesrådsleder i skilsmisseoppgjøret for Troms og Finnmark.

Det er nå kun to statsråder igjen fra fra Nord-Norge.

Fra de to nordligste valgkretsene Troms og Finnmark er det dårlig uttelling på statssekretærer også. Finnmark har to statssekretærer. Én av dem fra Arbeiderpartiet.

Troms har én - Johan Vasara (Ap) har mesteparten av sin erfaring fra politikken i Finnmark, men bor i Tromsø.

Da han ble utnevnt til statssekretær i samferdselsdepartementet uttalte han til Nordlys:

– Jeg håper jeg blir en god kontaktperson for interesser i nord på samferdselspolitikk. Jeg har selv vært ordfører og har kjent på hvordan det er å ikke ha god kontakt med Oslo på viktige politikkfelt. Målet er at i skal være en regjering som lytter til folk og er nærmere folks liv enn den forrige, sier Vasara til Nordlys.

Regional tilhørighet blant folk i topposisjoner i norske regjeringer er ikke uvesentlig, selv om de skal jobbe med saker på en overordnet, nasjonalt nivå. En statssekretær kan være en viktig kontaktpunkt mot velgerne.

Det handler om perspektivene de bringer til bords, men også om legitimitet blant velgerne.

Det vakte stor oppmerksomhet da Jonas Gahr Støre ikke oppnevnte noen statsråder fra Troms og Finnmark i sin regjering i fjor. Det har ikke skjedd siden Gro Harlem Brundtland sin første regjering i 1981.

Troms på sin side har ikke hatt statsråd fra Arbeiderpartiet siden Jan Henry T. Olsen for 30 år siden.

Kunnskapsdepartementet kan gjerne lete i Troms etter Torbergsens erstatter.

Et av landets sterkeste kunnskapsmiljøer ligger i Tromsø. UiT Norges arktiske universitet var det første universitetet som opprettet masterutdanning for lærere - det finnes god kompetanse på flere fasetter innen skoleutvikling blant både politikere og fagfolk her.

Troms Arbeiderparti må sondere godt og spille inn gode kandidater til kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Tidligere har representantene for Arbeiderpartiet i de to nordligste valgkretsene vært preget av en passivitet i slike saker. Det lønner seg som kjent, ikke.

Samtidig er det på sin plass å minne Arbeiderpartiet sentralt på at Støre-regjeringen, for tiden, slettes ikke fremstår som et parti som “lytter til folk og er nærmere folks liv”.