Gå til sidens hovedinnhold

Forsvarsdebatt med overdreven jubel og lite kledelig sutring

Tidligere i høst vedtok Stortinget en ny langtidsplan for Forsvaret (LTP). Og som vanlig lever Høyre og Senterpartiet i to forskjellige universer når det gjelder innholdet i den nye LTP-en.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et innlegg publisert på Nordnorsk debatt 1. desember leverer Høyres forsvarspolitiske megafon, Hårek Elvenes, en jublende hyllest til den nye langtidsplanen. Under tittelen «Et sterkere forsvar fra Ramsund til Kirkenes» kan Elvenes fortelle oss at «det er grunn til forsvarsoptimisme i hele Nord-Norge». Fra en annen klode kan imidlertid Senterpartiets Sandra Borch meddele at vi blir servert en bløff, planen er «tomme lovnader fra regjeringen».

Som vanlig har begge de to gladiatorene uten forbehold kommet frem til helt forskjellige konklusjoner om hva som er realitetene.

La oss først ettergå Elvenes sin lemfeldige omgang med hva som er faktum når det gjelder et viktig element i den nye LTP-en – nye helikoptre som skal være dedikert Hæren, med Bardufoss som base. Elvenes skriver: «Om få år blir det opprettet en ny helikopterskvadron på Bardufoss». Her trengs det en viktig avklaring: Hvor mange år er «få år»? Undertegnede har registrert at bl.a. Høyres stortingsrepresentant fra Troms, Kent Gudmundsen, har omtalt 2024 som startpunkt for den nye helikopterskavadronen på Bardufoss. Er det disse fire årene Elvenes mener med «få år»?

Jeg oppfatter det slik at planen er å starte prosessen med å realisere denne helikopteranskaffelsen starter i 2024. Da må jeg spørre Elvenes: Har du noen formening om hvor lang tid det tar å få en ny helikopterskvadron fullt ut operativ? En ting er prosessen med å anskaffe de nye helikoptrene. Formodentlig er det Sikorsky Black Hawk man ønsker å kjøpe. Denne helikoptertypen er «hyllevare», så man slipper forhåpentligvis å oppleve en reprise av skandalekjøpet NH-90 når det gjelder anskaffelse. Men kan Elvenes redegjøre for hvor lang tid det tar å utdanne crewet på en helt ny helikoptertype? Hvor lang opplæring trengs det av piloter og systemoperatører, med innfasing av nye prosedyrer og håndbøker, ivaretagelse av flysikkerheten? Hvor lang tid tar det så å teste Black Hawk i arktiske vær- og føreforhold. Det eneste som er helt sikkert, er at ingenting av dette skjer med et knips.

Et annet problematisk moment er dessuten det faktum at stadig flere piloter nå søker seg bort fra Forsvaret og sikter mot nye jobber i sivil luftfart. Kan du stoppe denne utviklingen, Elvenes?

Hvis prosessen med å realisere en ny, operativ helikopterskvadron øremerket Hæren, først skal påbegynnes i 2024, vil jeg tippe at vi snakker om full operativ evne tidligst i 2030. Jeg håper selvsagt jeg tar feil, men frykter at jeg har rett.

Så har vi jo det pinlige faktum at det er litt av et krumspring i denne jubelutblåsingen fra Elvenes, når han stolt kan meddele at det er vedtatt å skaffe dedikert helikopterstøtte til Hæren. Det synes noe merkverdig når faktum er at Elvenes i mange år har vært mot at Hæren skulle få dedikert helikopterstøtte. Men det er selvsagt lov å snu. Også i politikken.

Jeg velger å kommentere en skuffet Sandra Borch i korthet. Hun skyter mot de partiene som ble enig om å gå for nye helikoptre på Bardufoss. At hun og resten av Senterpartiet valgte å bryte ut av forhandlingene om denne og flere viktige forsvarspolitiske avgjørelser, tjener henne og partiet hennes til liten ære. Å stå på sidelinjen og sutre blir det ikke politiske løsninger av. Men det synes å være et varemerke for Senterpartiet at de er flinke til å kritisere, men desto dårligere til å bidra til å løse problemer. Det bør kanskje velgerne merke seg.

Kommentarer til denne saken