Gå til sidens hovedinnhold

Forsvaret: Nordland Høyre kantrer og søkker

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bravo Nordland Høyre! Med førstekandidat Bård Ludvig Thorheim ved roret på stridsbåt bar det rett på grunn. Nå kantrer og søkker dere. Hørt om draft og kompass, Nordland Høyre?

Først to av Thorheims støt i tåkeluren:

Thorheim har ikke fått med seg selve poenget i alt jeg skriver, at jeg hele veien viser til hva andre land gjør. Det er ikke meg som kritiserer kampflyet F-35s kostnader men US Air Force. Det er US Air Force som vil kutte antallet drastisk. Det jeg gjør er å vise til at to pluss to fortsatt bør anses for å være fire, og hvis vi ikke følger US Air Force og kutter drastisk, kollapser budsjettene vår. Og det er ikke meg som fantaserer om stridsbåter, det er svenskene som med støtte fra amerikanere, briter og finner har analysert russernes ambisjoner i Østersjøen og Skagerrak, og har funnet det nødvendig å styrke forsvaret av den svenske vestkysten; mens våre tilgrensende områder nærmest er uten forsvar. Det er et stykke på vei også den nordnorske kysten. Forstår Nordland Høyre virkelig ikke det?

Thorheim bør også spørre seg: Hvem har narret ham til å tro at jeg er motstander av Nato og USA? Det må være en luring, Thorheim, for jeg har vært innbarket og godt synlig tilhenger av Nato, med USA som garantist, siden lenge, lenge før du ble født.

Forøvrig: Thorheim har rett i at jeg er «forsvarsanalytiker på fritiden». Men det er i dag. Tidligere har jeg jobbet 25 år for det ledende internasjonale forsvarstidsskriftet Jane's Defence Weekly, vært redaktør i Vårt Vern i åtte år, militærmedarbeider i Aftenposten i fem år og tjenestegjort med informasjon i Forsvaret i åtte år.

Hvor svikter det for Høyre?

Hvis Thorheim husket å ta på redningsvest og ennå flyter, selv om båten og Nordland Høyre søkker, bør han tenke over følgende: Hvorfor går Norge for 52 F-35 mens Nederland, med et BNP (brutto nasjonaprodukt) på over det dobbelte av vårt, har redusert sitt plantall fra 85 F-35 til 46? Hvorfor er Nederland på linje med andre Nato-småstater, mens Norge vaser avsted uavhengig av den økonomiske virkeligheten? Hvorfor er Nederland, som vi har et tett samarbeid med, oss knusende overlegen i antall helikoptre og i marineinfanteri, grovt regnet tilsvarende kystjegere? Har Nederland lengre avstander og lengre og vanskeligere kyst enn oss? Vanskeligere terreng og dårligere veinett? Ligger Nederland mer utsatt til? Slik er det sammenlignet med alle land vi bør se til.

Kommentarer til denne saken