Det vakte oppsikt da Sykehuset Telemark ga alle sykepleierne en paraply i julegave. Det er ikke kjent hva slags farge det var på paraplyene – antakelig var de grå eller svart. Det er mest praktisk.

Man skulle tro at disse sykepleierne ble voldsomt glade for denne flotte gaven, men helt sånn ble det ikke. Da ei av sykepleierne viste fram den fantastiske gaven heime, reagerte samboeren med frustrasjon og direkte sinne. Det tok han som vanlig ut på Facebook.

Sykepleierforbundet var derimot fornøyd med gaven. En så stor og fin – og direkte nyttig gave enkelte dager - spesielt på vestlandet, det er det slett ikke vanlig at sykepleiere får. Vi skal huske på at sykepleierne er ganske vanlige mennesker. Forskjellen på oss andre og dem er at de har hepset på seg noe hvitt. Alle forstår at samfunnet ikke kan strø om seg med paraplyer til hvem som helst. Det går an å kjøpe seg en paraply selv. De fleste har råd til det.

Enkelte kranglefanter har skrevet i avisene og påpekt at det finnes så mange slags paraplyer. Noen paraplyer er faktisk så store at de omtales som fallskjermer. Sånne fallskjermer er forbeholdt samfunnets støtter – de pengesterke. De store lederne. Ledere i stat,kommune, private storbedrifter. I det hele tatt – storfolk og store saker og ting. Viktige saker og ting. Det som betyr noe.

Det er naturligvis enorm forskjell på en sykepleier som hjelper folk med helsa – og kanskje forlenger liv – og en direktør som har klart å sløse bort noen milliarder på festing og kalkuner. I USA , for eksempel. Sånne betydningsfulle folk fortjener vanligvis en skikkelig stor fallskjerm. Kanskje en prislapp på 40 millioner . Men alle skjønner at det er forskjell på folk – noen er betydelig mer betydelige en andre. Sånn er det bare.

Professor Tom Colbjørnsen ved Norges Handelshøyskole har kartlagt norske fallskjermavtaler. 7 500 ulike fallskjermer. De fleste er på vel 2 årslønner. Og her snakker vi om årslønner på noen millioner. Til dels mange millioner. Dette er særdeles ressurssterke og kloke folk av den typen som nå har tatt bolig i ledige fjøsbygninger og skjåer i Bø Vesteråelen. Ja, regjeringa har til og med laget en egen særskilt fallskjerm til Høyre-ordføreren i Bø! Litt erstatning for det han i sin store iver og klokskap hadde sløst bort.

Det er bare å gratulere – både sykepleiere og andre gavemottakere.

Colbjørnsen og Norges Handelshøyskole har foreløpig ingen planer om å kartlegge bruken av paraplyer. Uansett farge.