Gå til sidens hovedinnhold

Forbunda støtter ikke ACER

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forbunda støtter ikke ACER

“Rekordbillig strøm. Acer. Rekordbillig strøm. Acer. Rekordbillig strøm. Acer.” Sier Bjørnar Skjæran (nestleder i AP) i sin kronikk.

Strømmen blir verken rekordbillig eller bedre av ACER, det eneste som skjer er at vi mister makt til utlandet. Ved å la EU få større påvirkning på det Norske energi, og ikke minst industrisystemet, vil vi måtte eksportere mer strøm til utlandet enn vi allerede gjør. Vi i Norge selger allerede strøm til utlandet, til tross for at vi ikke har nok strøm til å være selvforsynt på strøm. Vi selger strøm til utlandet, og kjøper strøm tilbake, uten og få særlig fortjeneste for det. Hvis vi igjen og igjen skal gi våre interesser til EU, så vil på sikt alle våre naturressurser bli styrt overnasjonalt, Norge mister kontrollen.

Gjennom hele leserinnlegget til Skjæran trekkes industri og energi frem. Det nevnes ikke at de er svært skeptiske til tilslutningen av ACER. Det nevnes heller ikke at flere LO-forbund er skeptiske. Flere ordførere fra Arbeiderpartiet har også gitt inntrykk at de er imot forslaget. Når LO sine forbund ser alvoret, da burde AP høre bedre på sine potensielle medlemmer.

Dessverre er dette et av mange områder der det flyttes makt fra Norge og til Brussel. Det ble i sin tid sagt at jernbanepakke 1, 2 og 3 ikke skulle flytte makt fra Norge. Det som skjedde er at EU til dags dato styrer store deler av jernbane politikken, som krav til sertifikater og opplæringer, og hvem som kan kjøre tog.

Når det kommer til arbeidsliv trumper EØS- avtalen tariffavtaler. Hvis vi skal gå så langt tilbake som til EØS, ble det også argumentert med at den skulle være en handelsavtale, og ha liten påvirkning på politikken i Norge. Til dags dato har vi fått flere unødvendige lover fra Brussel, f eks: EU har en regulering på hvor skeiv en agurk kan være for å blir solgt på markedet.

Skal vi sikre kraftressurser også for framtiden må krafta være i norsk eie, og styres fra Norge.

Kommentarer til denne saken