NHO mener at Norge må gjenåpnes for arbeidsinnvandring. Arbeidsgiverorganisasjonen påpeker at med strenge smitteverntiltak bør man kunne hente arbeidskraft som industrien og næringslivet trenger.

Men det er for tidlig å lette på restriksjonene allerede nå. Vi har nettopp greid å slå tilbake en svært seig nasjonal smittebølge, som blant annet har satt landets hovedstad i en flere måneders unntakstilstand, og det siste vi trenger, er en ny.

Regjeringen fikk hard kritikk på flere punkter, da koronakommisjonen la fram sin rapport for et par uker siden. Særlig sviende var kritikken mot myndighetenes manglende forberedelser på en pandemi, men regjeringen fikk også hard medfart for sin håndtering av importsmitte.

Dette har statsminister Erna Solberg tatt en smule selvkritikk på, i Stortinget mandag sa hun blant annet at karanteneplikten hadde vært for tillitsbasert. Det er en mild omskriving av de faktiske forhold. Regjeringen satt på gjerdet, mens fullastede fly fra koronaens episentre i Europa og Asia, landet på Gardermoen. Der fikk passasjerene velge om de ville teste seg eller ikke, og da karantenebestemmelsene kom, var også de sterkt preget av milde ønsker. Det gikk som det måtte gå, resultatene har vi slitt med i månedsvis.

Det er dessverre ingen tvil om at arbeidsinnvandringen medførte mye koronasmitte til Norge. Erfaringene vi har høstet, må få noen konsekvenser. Etter over ett år med pandemien, er det svært mange som sliter tungt. Liv er gått tapt, og mange lever med seinskader etter å ha blitt syke. Flere tusen har mistet jobben, livsverk og bedrifter har gått overende.

Vi har lagt bak oss et år med lavere sosial kontakt enn vi til vanlig har. Det gjør at flere også sliter psykisk. For noen dager siden kom en rapport om studenters helse. Den viser at pandemien har rammet en del av studentene hardt, og flere rapporterer om et høyt nivå av psykiske plager. Dette er effekter av pandemien som det kommer til å ta tid å lege.

Med det vi nå vet, er det all grunn til å være varsomme når landet skal gjenåpnes. NHO snakker om egne charterfly for arbeidsinnvandrere, og isolering til karantenetiden er gjennomført. Dessverre har ikke arbeidsgiverne alltid ivaretatt karanteneplikten slik de skulle. Resultatet var blant annet at små lokalsamfunn i fjor ble satt helt ut av funksjon på grunn av koronasmitte.

Tiden er ikke inne for å lette på restriksjonene. Vaksineringen er ikke kommet langt nok. Folk må enda en stund leve med smittevernråd og bestemmelser, det skulle bare mangle at ikke dette skal gjelde næringslivet også.

Vi må slippe å gå inn i sommeren med nok en smittebølge skyllende over oss. Dersom regjeringen atter en gang gir etter for næringslivets krav og åpner for importsmitte, er slaget definitivt tapt i høstens valg.