Gå til sidens hovedinnhold

For svakt av Støre og Vedum!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er ikke av dem som hadde størst forventninger til Støre og Vedum og deres aller første statsbudsjett. Det er vanskelig for en nyvalgt regjering å sette et fullstendig fotavtrykk i sitt første statsbudsjett. Det er jo Ernas budsjett som ligger i bunn, og tiden er knapp for Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Kanskje for knapp.

Likevel må jeg innrømme at jeg hadde et håp av at vi kunne se en ny retning for landet i de endringene Støre og co la fram for stortinget i forrige uke. De har jo snakket om «vanlige folk» gjennom hele valgkampen, og de har et betydelig press på å innfri sine valgløfter. Jeg kan med hånden på hjertet ikke se at den nye regjeringens alternativ til statsbudsjett viser en annen retning enn den vi har sett fra Høyre gjennom åtte år.

De usosiale kuttene lever dessverre videre i beste velgående. Eksempelvis gjør ikke den nye regjeringen noe med Ernas forslag om å kutte i fribeløpet til uføretrygdede til fordel for «halvert reduksjon opp til 1,2 G». Det betyr at uføretrygdede ikke lenger kan tjene penger uten at uføretrygden blir redusert.

Videre har Støre og Vedum videreført kutt i brillestøtte, kutt i støtte til tannregulering, kutt i barnetillegg for uføre, fjerning av ferietillegg for arbeidsledige og kutt i fysioterapi for kronikere. På toppen av dette har Ap og Sp latt Ernas forslag om å øke egenandelene i helsevesenet stå i også deres forslag. Det er for dårlig.

Så har vi klimapolitikken til Støre og Vedum. Her skal jeg innrømme at jeg ikke har hatt de aller største forhåpningene uansett. Men at det skulle bli så grått og intetsigende hadde jeg ikke fantasi nok til å se for meg. Når Kari Elisabeth Kaski i SV sier at Vedum og Støre er dårligere på klima enn Solberg – så har hun faktisk helt rett. I hver fall når man sammenligner budsjettene.

Jeg håper selvsagt at Støre og Vedum tar SV på alvor fremover. Det er ingen grunn til at SV skal støtte et statsbudsjett som ikke tar et oppgjør med usosiale kutt eller tar klimaet på alvor. Vi kan ikke støtte en politikk som i praksis er lik den politikken Erna har ført i åtte år. Det hjelper ikke å krydre kommuneøkonomien med ferske millioner når man ikke tar vanlige folk på alvor!

Kommentarer til denne saken