Diskusjonen om de amerikanske ubåt-anløpene i Tromsø setter fortsatt sinnene i kok, lenge etter at «USS New Mexico» har kastet loss og dratt til sjøs igjen.

SVs nestleder og stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes bruker uvanlig sterke ord om forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). – Han oppfører seg som en drittsekk, sier Fylkesnes til NRK.

Heller ikke Bakke-Jensen er skåret for tungebåndet, ved flere anledninger de siste ukene har han sendt uvennlige hilsninger til lokalpolitikerne i Tromsø: «Amatører», «rosa sky», Tromsø kommune har «slept føttene etter seg» og «sabotert» arbeidet med beredskapsplaner. Den siste utblåsningen kom hos NRK i helgen. Bakke-Jensen fremstår med sin rufsete stil ikke akkurat som noen fredsfyrste.

Ubåt-krangelen i Tromsø er et eksempel på at også politikere kan bidra til et dårligere debattklima, med ordbruk som eskalerer. Det ser ut til å være noe av kommentarfeltenes språk som blir dratt inn i det offentlige ordskiftet. Det tjener ikke samfunnsdebatten på.

Vi har godt av politikere som snakker direkte, men denne type utskjelling av hverandre fører sjelden noe godt med seg. Dessuten har det en uheldig smitteeffekt. Vi tåler godt politikere som fremfører sine budskap på en tydelig måte, en viss takhøyde må det være, men samtidig er våre folkevalgte forbilder og rollemodeller.

Hets mot politikere som utøver sin demokratiske og folkevalgte funksjon, er et økende problem. Men det er jo ikke lett å mane andre til å besinne seg hvis man selv strør om seg med lite flatterende karakteristikker.

Å håndtere uenighet med saklige argumenter har en oppdragende effekt. Noen ganger er det best å puste med magen, det er gjerne et bidrag til å kjøle ned temperaturen i et overopphetet ordskifte.

Er det et nytt politikerspråk vi er vitne til? Vi håper ikke det. Knag Fylkesnes og Bakke-Jensen er to av landets mest profilerte politikere. Begge bor i Tromsø. Nå bør de gi hverandre et godt håndtrykk og være enige om at de er uenige.

Språkbruken de legger opp til er unødvendig, det kler rollene deres dårlig.