Gå til sidens hovedinnhold

Folkets vilje

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyres fylkestingsrepresentant Cecilie Mathisen har et innlegg i Nordnorsk debatt der hun åpenbart er misfornøyd med debattene på siste fylkesting. Misfornøyd er antakelig et pent begrep - hun må nok oppfattes som ganske sint.

Det hun raser mot er "folkets vilje". I gamle dager het det folkeviljen. Høyre-representanten kritiserer debattene om tvangssammenslåingen av de to fylkene Troms og Finnmark - og at Ap, Sp og SV fortsatt er klare og tydelige på at tvangsreformen skal reverseres. Vi vil rett og slett følge viljen til det store flertallet av befolkningen både i Finnmark og Troms.

Det liker ikke Cecilie Mathisen. For henne og Høyre betyr det åpenbart fortsatt lite hva folkets vilje er. Så skyter hun løs med kritikk av en overdimensjonert administrasjon. Det er altfor mange ansatte sier hun - før hun i neste øyeblikk kritiserer at utfordringer med likelønn ikke er på plass.

Vi er helt enig i begge deler. Det er ikke bra. Årsaken er en meningsløs tvangsreform hvor folk i Finnmak og ansatte i Vadsø måtte tvinges i kne. I Finnmark og spesielt i Vadsø fryktet man oppsigelser og at det meste skulle legges ned eller flyttes til Tromsø.

For å komme igang med tvangssammenslåingen ble det opprettet ei såkalt Fellesnemnd av representanter fra Finnmark og Troms. I Fellesnemnda deltok også tvangskameratene Høyre, KrF og Venstre. For at man i det hele tatt skulle komme videre med å gjennomføre regjeringas tvang måtte Fellesnemnda, fortsatt med Høyre , KrF og V på laget, love ansatte i begge fylkeskommunene at ingen skulle miste jobbene sine. Administrasjonen i Finnmark skulle fortsette sammen med adminsitrasjon i Tromsø. Forsøk på å effektivisere, som Høyre elsker, ble ganske umulig. Sånn ble det som Cecilie Mathisen nedlatende omtaler som dubleringer av stillinger og økt antall representanter i det nye fylkestinget skapt. Vedtatt av Høyre, KrF, Venstre,FrP og alle oss andre politikere.

Årsak: Tvangsreformen. Men det vil ikke Mathisen at vi skal snakke om. Så harselerer Høyre-representanten videre med kaffedrikking og bollespising på fylkeshusene. Et uforståelig angrep på alle de ansatte som hun og Høyre også vil bli kvitt. De er altfor mange sier hun. Det sier hun etter at Høyre var med på å bestemme hvor mange som skulle få beholde jobbene sine. Hadde det enda vært oss politikere hun kritiserte for latmannsliv, så hadde det vært litt mening i det, men det begynner å bli svært lenge siden vi møttes fysisk.

Og de bollene jeg spiser har jeg selv bakt. Faktisk! "Bremseklosser, pauserom og kaffekopper på skattebetalernes regning kan aldeles ikke tolkes som «folkets vilje». Det sier Mathisen om det som skjer på fylkeshusene. Når Mathisen så sterkt kritiserer det hun åpenbart mener er latmannsliv på fylkeshusene, kan det ikke være noen andre enn de ansatte i administrasjonen hun skyter etter. Det er faktisk ganske ufint. Det finnes kun fem politiker der, når de fem i fylkesrådet en sjelden gang er fysisk samlet.

Så ble det altfor mye debatt om "folkets vilje" og tvangsreformen på siste fylkestingssamling - mener Mathisen. Det er jeg enig i. Det rare er at debattene først og fremst kom etter to såkalte interpellasjoner om "folkets vilje" og tvangsreformen. De to helt undødvendige (ja, jeg er enige i det) inteprellasjonene ble presentert av Høyre og KrF. I tillegg laget de samme partiene stor debatt etter fylkesrådslederens tale som først og fremst handlet om svært alvorlige forhold som ikke hadde noe som helst å gjøre med sammenslåing eller oppløsning av Troms og Finnmark.

Talen handlet for eksempel om de store utfordringene vi alle står foran med tanke på fortsatt liv og bosetting i distrikltene - og om det tragiske som skjedde på Utøya 22. juli 2011. Men Høyre og andre opposisjonsparti ville heller kritisere at fylkesråden sammen med Ap,Sp og SV sa at vi står ved våre soleklare løfter om å komme oss ut av tvangssammenslåingen. Det ville Høyre diskutere. Det ville Høyre bruke tid på.

"Så hvorfor er det dette som gang på gang får fokus. At debatter uten mål og mening går på repeat, kan da umulig falle inn under «folkets vilje»? For det er akkurat det som skjer nå, lønnet på Troms og Finnmarks skattepenger. Etter min mening er dette hverken rettferdig, eller mulig å forsvare overfor innbyggerne våre." utbryter den åpenbart frustrerte Høyrepolitikeren .

Ja, du kanså si! Dette skadelige kapitlet for folk i Troms og Finnmark må vi få lagt bak oss så snart som mulig.

Kommentarer til denne saken