Gå til sidens hovedinnhold

Flykapring, legalt for noen

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Om et fly med Edward Snowden ombord skulle fly over norsk territorium, kan norske myndigheter - dersom de skulle ønske det - tvinge flyet til å lande. De vil også kunne arrestere Snowden ombord i flyet.» (Aftenposten 9. juli 2013)

Da et Ryan Air fly nylig ble truet til å lande i Hviterussland, forvoldte det oppstand og rabalder i vestlige medier. EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, ville straks i gang med tøffe sanksjoner, og NATOs Stoltenberg beskrev handlingen som farlig og uakseptabel. «Dette var en statlig flykapring som viser hvordan Hviterussland angriper fundamentale menneskelige rettigheter og uavhengige medier», sa han.

Regime-motstanderen og redaktøren for nettstedet Nexta, Roman Protasevitsj, befant seg om bord. Han ble arrestert på ordre fra landets leder, kalt Europas siste diktator, og vil bli tiltalt for ekstremisme og oppvigleri med en strafferamme på 15 år. Snowden, den modige mannen, som i 2013 varslet verden om at USA overvåker det meste, det vil si så mye som mulig, kunne ikke komme til landet vårt for å motta Bjørnson-prisen i 2015 eller Ozzietszky-prisen i 2017 uten fare for å bli arrestert, utlevert til hjemlandet og siktet for forræderi. Hans strafferamme var på minimum 30 år, i verste fall livstid.

I 2013 var Bolivias president på vei hjem fra Russland. I Wien ble flyet hans tvunget til å lande etter at Frankrike, Spania og Portugal hadde stengt sine luftrom. Kabinen ble gjennomsøkt i håp om å finne Snowden ombord. I 2016 tvang ukrainske myndigheter et hviterussisk fly ned i Kiev slik at landets «sikkerhetsmyndigheter» kunne pågripe den armeniske journalisten Armen Martiroyan. Og den 12. juni i fjor ble en diplomat fra Venezuela, Alex Saab, dratt ut av et fly da det mellomlandet for å tanke. USA holder ham fortsatt fanget, uvisst av hvilken grunn.

«Norge har jurisdiksjon over norsk luftrom,» uttalte UD i 2013, «dette på generelt grunnlag.» Og: «Den stat som blir overfløyet, har rett til å forlange at landing skal finne sted.» Følger vi dobbeltmoralske lover? Noen gjelder bare for oss, mens ikke for andre? Det finnes flust av eksempler på at internasjonale forordninger kan brytes av USA og deres støttespillere, men FY hvis «feil folk» gjør det samme.

Nevnte hendelser er typiske tegn på en partisk presse og ditto politikere. Jeg forsvarer på ingen måte autoritære regimer, men at Russland holder en hånd over Hviterussland, deres siste «venn» i Europa, er fullt forståelig. Begge disse nasjonene samt Kina hetses på en splittet klode, hvor USA beskylder sine konkurrenter for kriminelle handlinger de selv begår, mens de og deres støttespillere slipper glatt unna. Hvor lenge har eksempelvis USA holdt sin hånd over Israel til tross for gjentatte, grove overgrep mot palestinerne? Med konstant fiendepress og militære muskeloppvisninger tett innpå Russlands og Kinas grensene, øker autoritære tendenser der de allerede finnes eller obs, der de er på vei inn.

Akkurat nå er en og annen oppbrakt over at Danmark har gitt USA lov til å spionere på blant annet norske, svenske og tyske politikere. Allerede i 2013 avslørte Snowden at det amerikanske etterretningsorganet NSA overvåket Angela Merkel. «Biden er godt forberedt på å svare på dette når han snart besøker Europa, siden han selvfølgelig var dypt involvert i denne skandalen første gang,» twitret Snowden for litt siden fra sitt eksil i Russland. NSA har forøvrig drevet etterretning i samarbeid med norske regjeringer siden -50-tallet. Hvor mye illegal overvåkning har foregått i norsk regi? Og hvem kan minne Stoltenberg om at Assange er et tragisk eksempel på manglende ytringsfrihet?

Kommentarer til denne saken