Arbeiderpartiet dytter Senterpartiet ned fra tronen, og er igjen det største partiet i alle tre fylkene i nord. Det viser den ferske målingen, som Infact har utført for Nordlys og Amedias aviser i nord.

Ved forrige måling var Senterpartiet størst i Nordland, Troms og Finnmark. Tendensen er den samme i alle tre fylkene på siste måling: Senterpartiet går tilbake, mens Ap går fram. Har Vedums kvinner og menn sett sine beste dager, eller kan de erobre tronen i nord igjen?

Gjennomsnittet av de nasjonale målingene viser i alle fall at Ap har bedre utvikling enn Sp hittil i år. Ved nyttår var de to partiene jevnstore. Siden har Ap dratt ifra, måned for måned. I øyeblikket har Ap nær 25 prosents oppslutning, mens Sp ligger på knappe 18 prosent.

I Troms er Arbeiderpartiet tilbake på samme nivå som ved stortingsvalget i 2017 (24,1 prosent). Mens Ap går fram 2,6 prosentpoeng siden forrige måling, går Senterpartiet tilbake med 3,6 prosentpoeng. Dermed mister Ivar B. Prestbakmo og Sp andremandatet sitt til Ap.

Ellers er mandatfordelingen uendret. Det betyr at Troms-benken ser slik ut, hvis dagens måling skulle bli valgresultatet: Cecilie Myrseth (Ap), Nils Ole Foshaug (Ap), Sandra Borch (Sp), Erlend Bøe (Høyre) og Per-Willy Amundsen (Frp).

Men det er tøff kamp om tre av plassene og lite som skiller. Foshaug, Bøe og Amundsen er inne, men utfordres av Prestbakmo og Torgeir Fylkesnes fra SV. Sistnevnte er bare 0,3 prosentpoeng unna å ta «det sikre» mandatet til Foshaug og Arbeiderpartiet.

Fylkesnes og SV går forsiktig fram siden forrige måling, og har nå 11 prosents oppslutning. Slik det ligger an nå, er SVs nestleder avhengig av å ta utjevningsmandatet, slik han gjorde både i 2013 og 2017, for å få en tredje periode på Stortinget. Men det skal altså veldig lite til for at Fylkesnes tar mandatet ifra Ap og andrekandidat Foshaug.

Heller ikke Høyre og Frp kan ligge på latsida. På siste måling er Per-Willy Amundsen og Frp, i forsiktig framgang, tryggest av de som ligger utsatt til. Høyre fortsetter å falle, og er nede på 12,5 prosent nå. Partiet går tilbake ett prosentpoeng siden marsmålingen, og hele åtte prosentpoeng siden stortingsvalget for fire år siden.

Regjeringsslitasjen tærer åpenbart på for Høyre. Fallet siden det sterke stortingsvalget i 2013 er på nesten ti prosentpoeng, og det hjelper lite for førstekandidat Erlend Bøe at han markerer seg med handlekraft som statssekretær i Helsedepartementet under pandemien.

Med dagens måling er Bøe inne på Stortinget, men avstanden ned til SV og Torgeir Fylkesnes er nå bare på halvannet prosentpoeng. Bøe kan miste plassen til både Fylkesnes og Foshaug.

De eneste som er helt trygge, er Cecilie Myrseth og Sandra Borch. Kampen om de tre siste sikre mandatene står mellom fem menn.