Benjamin Furuly, fylkestingsrepresentant for Høyre (H), reagerer på at fylkesrådet i Troms og Finnmark øker prisen på bussbilletter i Tromsø fra og med 1. august. Periodebillett for voksne øker med 10 prosent, prisen på enkeltbilletter får inntil 25 prosent økning.

Furuly har rett. Fylkeskommune ser aldri ut til å gå tom for svake og lite gjennomtenkte prioriteringer. Og ærlig talt; spar oss fra å rope på mer penger fra Staten.

Nylig vedtok fylkespolitikerne å bruke et stort millionbeløp på seg selv de neste årene. I tillegg har man med velsignelse fra Støre og Vedum sløst bort titalls millioner på byråkrati ved reversering av storfylket.

Samtidig sier man at dårlig økonomi tvinger frem økning av bussprisene, samtidig som det kommer bompenger i Nord-Norges største by. Det er det motsatte av hva innbyggerne ble lovet. Kollektivreiser i Tromsø skulle både bli billigere og mer tilgjengelig.

Fylkesrådet ledes av SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Nå ser vi tydelig hvilke valg som gjøres. Det nytter ikke å skylde på regjeringen, for den består av Ap og Sp, med støtte fra budsjettpartner SV.

Som kjent har regjeringen besluttet å gjøre mange fergereiser gratis, mens bussreiser i storbyen blir dyrere. Det kommer velgerne til å merke seg. Særlig i en tid da lånerentene går opp og prisen på drivstoff og matvarer til himmels.

SVs gruppeleder Pål Julius Skogholt i Tromsø sier til Nordlys har han er dypt skuffet over prisøkningen på buss, som på forhånd ikke engang er drøftet med kommunen.

Saken er avslørende. Fylkesrådet med Ap, Sp og SV virker ikke opptatt av å styrke Tromsø. Det kan vi bare lese som enda et argument for å legge ned fylkeskommunen.

Både videregående skole og samferdsel er oppgaver Nord-Norges største by burde få anledning til å overta selv. Da hadde man i det minste fått en åpen og reell debatt om prioriteringer som betyr noe for folk.

Troms og Finnmark fylkeskommune stikker hodet i sanden. Omsorgen for Tromsø er liten. Men byen er en demning mot fraflytting i landsdelen, uten et attraktivt Tromsø har man heller ikke noe fylke å betjene. Uten folketallsvekst i Tromsø vil befolkningstallene vært bekmørke.

Nå har fylkesrådet for en gangs skyld sjansen til en reversering det er fornuft i. De kan velge å snu og gjøre bussreiser billigere, ikke dyrere.