Gå til sidens hovedinnhold

Feil adresse, Tromsø Høyre

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Tromsø Høyres gruppeleder Erlend Svardal Bøe mener Tromsø kommune må stille med like mye som staten i kompensasjon til næringslivet i ishavsbyen. Det er en prinsipiell kortslutning. Det er ikke kommunen som har stengt viktige deler av næringslivet ned. Beslutningen om nasjonal nedstengning ble tatt av regjering og Storting. Da må kompensasjonene også komme derfra.

Det er liten tvil om at viktige bransjer for Tromsø, som reiseliv og utesteder, sliter tungt etter over ett år med mer eller mindre lukkede dører og manglende inntekter. Mulighetene til å holde åpent er strengt regulert i nasjonale forskrifter, som åpningstider og betingelser for skjenking av alkohol, for eksempel. Det gjør at inntektene har skrumpet inn til et minimum, for mange akkurat så vidt nok til å holde det gående fra måned til måned.

Regjeringen Solberg har i hele denne tiden vært klar på at næringslivet skulle kompenseres for økonomiske tap på grunn av pandemien, og milliarder er satt av til formålet. Vi har aldri hørt at betingelsen er at kommunene også må bidra med midler.

Tirsdag skal formannskapet i Tromsø ta stilling til hvordan drøyt sju millioner kroner som kommunen har fått tildelt gjennom en kommunal kompensasjonsordning vedtatt av Stortinget i slutten av februar, skal fordeles. Tilskuddsordninga kom i stand for at kommunene raskt skulle kunne hjelpe bedrifter som var hardt rammet av smitteverntiltak. I saksframlegget til formannskapet foreslår kommunedirektøren at kommunen oppretter et næringsfond pålydende statsstøtten.

Tromsø Høyre mener åpenbart at 7 millioner kroner fra staten er alt for lite, noe det ikke er vanskelig å være enig i. Det er når lokalpartiet til Erna Solberg skal bøte på dette faktum, at man snubler i dørstokken. I en pressemelding mandag kveld, foreslår Tromsø Høyre å doble beløpet. Det skal skje ved at kommunen også betaler 7 millioner til formålet.

Det er naturligvis opp til kommunens politikere om de velger å bistå sentrale myndigheter med korona-kompensasjoner til lokalt næringsliv. Det er riktig at kommunen har spart penger under pandemien, på mindre reiseaktivitet, for eksempel.

Poenget i denne saken, som Tromsø Høyre virkelig får belyst, er at 7 millioner kroner fra sentralt hold er alt for lite. Så lite faktisk, at beløpet bør dobles. Den beskjeden burde vel strengt tatt vært sendt til egen regjering, før man ber formannskapet i kommunen om å bidra i en dugnad.

Kommentarer til denne saken