Gå til sidens hovedinnhold

Ett toalett til 170 elever, klarer dere det? Nei, ikke vi heller!

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Behovet for ny ungdomsskole på Kvaløya er skyhøyt. I 2023 skulle det stå klar en ny Kvaløysletta ungdomsskole for oss, vi tusenvis av ungdommer bosatt på Kvaløya. Nå nylig ble det lagt fram forslag om å fjerne dette fra kommunens handlingsplan for de fire neste årene, slik at vi TIDLIGST vil få ny skole i 2028. Vi er lei av å bli oversett gang på gang, så dennegangen nekter vi å sitte stille og se på.

Skolen skal være en trygg og motiverende læringsarena hvor man skal være motivert til å lære. Selv om skolens sosiale miljø er på topp, og lærerne våre er dyktige og kreative, er ikke skolebygget her på Kvaløysletta særlig optimalt. Derfor påvirker dette vår skolehverdag i storgrad. Og ja du gjettet riktig, påvirkningen er negativ. Det blir rett og slett for dumt at et falleferdig skolebygg skal ta bort fokuset fra læringen vår. Det at vi elever blir påvirket av skolens slitne og gamle fasiliteter, kommer tydelig fram i en undersøkelse gjennomført av elevene her på skolen vår.

Det er ikke bare skolens fasiliteter som er slitne, men vi elever også. I undersøkelsen kommer det frem at ca. 90% av elevene har opplevd hodepine i løpet av skoledagen siden skolestart i høst, der 85% forteller om ukentlig eller oftere hodepine. Dette skyldes i storgrad skolens dårlige inneklima. Konsentrasjonen til elevene, klassemiljøet og fraværet til den enkelte elev påvirkes. Om vinteren merkes dette spesielt godt. I tillegg til den allerede dårlige luftkvaliteten blir lufta nå fuktig og klam. Vi elever blir bedt om å «sjokklufte», men hvordan løser vi dette med vinduer som er limt igjen og med 10 minusgrader utenfor veggene?

Om man ser på resten av svarene fra undersøkelsen, ser vi at 92% av elevene unngår å gå på toalettet i løpet av skoledagen. De fleste som svarer dette har undervisning i vår kjære C-fløy, der vi kun har ett eneste toalett tilgjengelig for 170 elever. Igjen mener også 90% at garderobene er for små, og de aller fleste lar være å dusje fordi dusjene er ekle. Det at elever ikke dusjer etter gym, og ikke får gått på toalettet i løpet av skoledagen, gjør at oppmerksomheten nok en gang går bort fra undervisningen vår, og vi elever blir ufokuserte. Om vi hadde fått løst problemene med manglende spesialrom, toaletter, kantine og fellesareal, og dårlig garderobe- og gymkapasitet, ville skolehverdagen vår blitt veldig mye enklere.

Ved en ny Kvaløysletta ungdomsskole ville vi fått nok toaletter i forhold til elevtallet, fungerende spesialrom tilpasset undervisningen, en fungerende kantine som fører til godtkosthold, fellesareal (med plass til mer enn åtte elever på maks kapasitet) hvor elever kan sosialisere seg, skape samhold og god trivsel. Vi ville også fått en bedre fungerende gymsal, garderober med god nok kapasitet og plass, optimale innetemperaturer i alle klasserom, og ikke minst en luftkvalitet som ikke er helseskadelig. Vi har et tak over hodet, men hva godt gjør det når taket gir oss vondt i hodet, og ikkedekker alle behov. Vi er oppgitte og lei av å bli flyttet rundt på som brikker i et spill når det kommer til kommunens prioriteringer. Selvfølgelig er helse og omsorg viktig, men grunnlaget for resten av livet legges i løpet av skolegangen.

Så vi ber dere, tenk på oss og vår skolehverdag. Hør på hva vi har å si. Vi håper og ber om at politikerne i Tromsø kommune ser den situasjonen vi er i, og setter av midler til byggingen av den sårt etterlengtede Kvaløysletta skole.

Kommentarer til denne saken