Denne lille historien handler om den ukrainske soldaten Fedir Kompaniyets som ble en helt som frigjorde Norge og var den første leder som gikk inn i et fritt Kirkenes.

Fedir ble født 3. august 1918 i landsbyen Mefedivka i Sumy-regionen i Ukraina. Dette er byen som i dag bombes sønder og sammen av Russland.

I 1930 ble han uteksaminert fra skolen og begynte å jobbe i lokal kolkhoz, en kollektiv gård skapt av sovjetisk makt. I 1932-1933 overlevde familien Holodomor – en menneskeskapt hungersnød organisert av Stalin for å knekke Ukraina.

I 1939 ble Fedir vervet til den røde armé. Han kjempet i frontlinjen helt fra juni 1941. Han var en del av den nordlige marinen og ble såret to ganger. Tidlig på morgenen den 25. oktober krysset 253. infanteriregiment av 45. infanteridivisjon av den sovjetiske 14-arméen til den karelske hærgruppen Bøkfjorden fra Jakobsnes. Blant dem var troppen til seniorsersjant Fedir Kopaniyets. Under kraftig skuddveksling krysset Kompaniyets’ tropp Bøkfjorden og ga dekningsild til de andre avdelingene av bataljonen som krysset bukten. Fedir var 26 år gammel da han sammen med troppen sin gikk inn i Kirkenes for å frigjøre Norge fra nazister.

Ifølge estimater fra ukrainske forskere, kjempet nesten 6 millioner soldater fra Ukraina i den røde armé. Man bør heller ikke glemme kvaliteten soldatene. Blant offiserer og soldater som ble tildelt ordre og medaljer i løpet av 1941–1945, var rundt 2,5 millioner ukrainere. For eksepsjonelt mot ble 2 tusen ukrainere tildelt tittelen Helt av Sovjetunionen. Helt av Sovjetunionen ble tildelt den ukrainske soldaten Ivan Kozhedub tre ganger og 32 ukrainere ble tildelt den to ganger.

Helten som bidro sterkt til Norges frihet døde 24. november 1976 i barndommens landsby. Fedir Kompaniyets fikk verken ære eller takk fra norske myndigheter for hans innsats for vår frihet. Forresten, ingen ukrainere har mottatt den ennå… Men The Golden Star of the Hero of the Soviet Union prydet brystet til den modige krigeren i sin grav.

Derfor vil dette monumentet i Kirkenes alltid være et minne om den ukrainske helten Fedir Kompaniyets.