Før den samiske nasjonaldagen ruller Freia 3,5 millioner pakker med Mielkerulla ut i norske butikker. Markedsdirektør Sølvi Grana Slotte sier de vil ha synlighet og bevissthet rundt samisk.

Nå er neppe sjokolade-produsenter spesielt opptatt av samiske spørsmål. Fortsatt handler det nok mest om å selge sjokolade. Men de bidrar til noe viktig.

Feiringen av 6. februar har gjort en klassereise – fra lokal markering i Finnmark til nasjonal festaften på TV. Stadig flere sier «Lihkku beivviin». Sånn hamrer vi løs på et hardt materiale av gamle fordommer som stadig blir mykere. I dag virker motstanden mot bruk av begrepet «samisk nasjonaldag» som en kuriositet, og det er vansklig å se for seg at det skal utløse anmeldelse slik NRK opplevde i 2014.

Det er inn i denne utviklingen Freia setter ny standard. De har en av Norges mest likte merkevarer. Skiltet deres på Stortorget i Oslo har blitt et landemerke, og sjokoladen en del av landets identitet. En fast turkamerat i lomma på påskefjellet eller i Sjømannskirken for nordmenn som lengter hjem.

I dag er Freia Melkerull en av Norges mest solgte sjokolader. Derfor betyr det noe når samisk inkluderes som et lite stykke Norge. Det gir kanskje ikke flere samisktalende i dag, men bidrar til holdninger i morgen. Fordommer brytes ned, samisk normaliseres. Også varmer det oss samer å se vårt gullspråk i bruk. Den sterkeste historien på det fortalte Ságat etter 6. februar-markeringen i 2018. Da hadde en eldre markasame grått hele veien fra postkassa til huset etter å ha sett forsida til Harstad Tidende på samisk.

Så Tine, Gilde, SAS, Norwegian, Widerøe, Vipps, Vy, XXL og andre - bli med! Bli en av det samiske språket sine arbeidere, året rundt. Lær i det minste de ansatte å si «Buorre beaivi» (god dag). Og Jonas, Erna og Trygve risikerte ikke annet enn jubel, applaus og god stemning om de sa «Bures boahtin» (velkommen) til sine koftekledde delegater under åpningstalen til landsmøtet.

For det er ikke så mye som skal til, og Melkerull-reklamen sier det presist: lett å dele, lett å glede.