Gå til sidens hovedinnhold

Et brev fra Hamsun

Artikkelen er over 1 år gammel

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

I 1934 sendte Knut Hamsun (1859-1952) et brev til avisa «Tromsø». Jeg er usikker på hvor mye påaktet dette brevet er blant Hamsun-kjennere, så derfor gjengir jeg det her i sin helhet. Hamsund skriver:

«Nei, jeg kan ikke si å ha tilbragt en tid i deres by i min ungdom. Jeg har vært der to ganger, men bare et par dager hver gang, første gang var jeg femten år, andre gang mellom femti og seksti.

Det må være Bardu du mener. Hos Larsens på Setermoen var jeg nemlig i noen måneder, og fikk gjort noe arbeid.

Fra Tromsø minnes jeg en grossist, herr Holmboe, som hadde en fin butikk med delikatessevarer.

Jeg så fra byen et vakkert, flatt land bortenfor sjøen. Det kunne gjøres meget med det land, som kunne føde mange mennesker og dyr.

Deres ærbødigste Knut Hamsun.»

I 1934 var Hamsund 75 år, men jeg synes brevet bærer preg av en forfatter som husker relativt dårlig, og som formulerer seg noe merkelig. I første linje skriver han at han ikke kan minnes å ha vært i Tromsø i det hele tatt, hvorpå han i neste linje bekrefter at han har vært der to ganger.

Ifølge historiske kilder var Hamsun for første gang i Tromsø i 1875, da han var 16 år gammel. To år senere, senhøsten 1877, besøkte han Tromsø for andre gang. Her oppsøkte han bokhandler og forlegger Urdal, som sa seg villig til å utgi Hamsuns første bok, «Den gåtefulle». Dette besøket nevner ikke Hamsun med et enste ord i sitt brev til avisa Tromsø. Tredje gang Hamsun var innom byen, var han ca. 55 år.

Da jeg besøkte Hamsun-senteret på Hamarøy for noen år siden, la jeg merke til at på senterets tidslinje over Hamsuns liv, var ikke utgivelsen av «Den gåtefulle» markert på noen som helst måte. Da jeg spurte betjeninga om årsaken til dette, fikk jeg et surt, mumlende svar i retur, og lot det være med det.

Siden verken Hamsun selv, eller Hamsun-senteret nevner utgivelsen av «Den gåtefulle», kan jo det tyde på at ingen av de anser utgivelsen av «Den Gåtefulle» som forfatternes første bok, men heller som et «feilskjær», som det helst bør ties om.

En mer påaktet side ved Hamsuns liv, var at han ganske ofte besøkte København, der han like ofte fikk slukket tørsten, som til tider var meget stor. Det skjedde blant annet på Bo-Bi Bar i Klareboderne 14, vis a vis Gyldendal Forlag. Hamsun bodde også en tid i byen.

Det var på Philipsens Forlag i København Hamsun fikk gitt ut sin roman «Sult», i året 1890. Forlaget skiftet navn i 1895 til Det Nordiske Forlag, som igjen ble oppkjøpt av Gyldendal i 1903.

Bo-Bi Bar er en av undertegnedes absolutt favorittbarer og vannhull i Kongens by. På denne 103 år gamle baren kan man ta plass ved Danmarks første bardisk, her får du kun kjøpe øl på flaske, og ikke på tapp, her er det forbudt å bruke mobilen, her kan du få deg et hardkokt egg, og sist, men ikke minst: Få skåle med Knut Hamsun.

Kjære leser: Ta for all del turen innom Bo-Bi Bar neste gang du er i København, om så bare for en kopp kaffe. I denne lille røde, folkelige og alltid røykfulle baren, opplever du historiens sus, en helt unik atmosfære og en utmerket service. Stedet er rett og legendarisk og magisk uforglemmelig, akkurat som Hamsun selv.

Kommentarer til denne saken