Erna Solberg valgte tirsdag å orientere Stortinget om korona-situasjonen. Det hele hadde blitt forhåndsannonsert i flere dager. Det førte til fullt presseoppbud på Stortinget, i en klar forventing om at noe stort skulle skje.

Men hun hadde lite nytt å melde. Om man legger til grunn det statsministeren faktisk sa, er det vanskelig å se hva behovet for en slik orientering skulle være.

Solberg hadde et ris bak speilet; dersom smitten ikke kommer under kontroll, vil vi raskt få mer inngripende nasjonale tiltak. Inntil da får kommunene et større ansvar for å kontrollere lokale utbrudd slik vi har sett det i Bodø, Harstad og Tromsø de siste ukene.

Å varsle dette er vel kanskje å slå inn åpne dører. Som Senterpartiets Marit Arnstad sa det fra stortingets talerstol; noe har jo det norske folk allerede forstått etter utallige pressekonferanser det siste året.

Man kan naturligvis ikke undervurdere verdien av at statsministeren forbereder befolkningen på harde tider. På den annen side, er det noe ett år med Covid-19 har lært oss, så er det at det er nødvendig med tiltak når smittetrykket blir for høyt. Man trenger ikke mate innbyggerne med teskje.

Og etter seansen på Stortinget tirsdag er spørsmålet om ikke regjeringen nå bør heve terskelen for orienteringer og pressekonferanser.

Erna Solberg holder Norge på tå hev, det skal hun ha. Hvis vi likevel kan tillatte oss å komme med en anbefaling; så må det være mer fokus på å løse hovedproblemet; at regjeringen ikke har skaffet nok vaksiner som kan gi befolkningen beskyttelse mot nye smittebølger.

Statsministeren bør kanskje gi det store PR-apparatet rundt regjeringen noen dager fri nå. Vår anbefaling er at hun sender dem på hjemmekontor inntil de kan bidra med konkret informasjon, som er vesentlig og betyr noe for livene våre.

Etter at de tråkket i salaten med ordføreren i Molde, har de i løpet avtre dager rigget to innholdsløse seanser med statsminitesteren, med en lang rekke selvfølgeligheter.

Regjeringen har fått et nokså tydelig informasjonsmonopol under pandemien. Det stiller visse krav til å prioritere hva som er viktig og hva som ikke er det. Denne balansen kan fort bli forrykket ved inngangen til en valgkamp.

Det beste fremover vil være om statsministeren forvalter informasjonen til en sliten befolkning med større kløkt enn de siste dagene.