Nei! Vi demonstrere fordi vi opplever at våre folkevalgte har helt glemt av noe som faktisk er en nødvendig vare for oss alle her i kalde nord, nemlig strømmen!

Noen sier at våre folkevalgte har solgt vårt langstrakte, værharde, fjellrike og fjordlange land.

Vi har strømpriser, spesielt sør i landet, som er en skam Våre bestefedre ville snudd seg i gravene sine, de som var ute i all slags vær, de klatret, de grov og de dykket med kabler til selv de minste av våre øyer, i unnagjemte fjordarmer og til bortgjemte daler. For at vi alle skulle få bruke av våre naturresurser til å gjøre vår hverdag her i kalde, mørke nord, litt lettere.

Nå har de høye herrer, og damer, bestemt at strømmen vår, er ikke vår lenger, vi må spare på den!

Her i Hålogaland har jeg opplevd at leien av nettet, leie av ledningen inn til huset mitt fra trafoen i svingen her borte, plutselig har hatt en økning på over 50% fra 2020 til 2021..

Det som for en vanlig bolig var ett fast beløp på 2500,- pr år, er i dag forsvunnet inn i ett komplett uforståelig rot, de kaller det for maxeffekt-leddet, ja det er akkurat den ordningen som både Storting og Regjering anmodet utsatt til juli 2023 år, som huseiernes landsforbund blant mange, vil ha skrotet for godt, da det viser seg at den slår veldig uheldig ut for de av oss som bruker minst strøm.

Det viser seg at HLK nett innførte dette fra 01.01.21., altså for ett år siden!

Jeg har brukt hele julemåneden for å forstå disse effektleddene som de prater om, som de delte opp i enda flere ledd fra i år av, fordi ordningen slo dårlig ut for de som har minst.

Et enkelt regnestykke viser meg at om noen i det hele tatt klarer å hode seg innenfor laveste effektledd 0-2, betaler de likevel nesten tusen kroner mer pr år enn i 2020.

Men næringslivet i Hålogaland har visstnok aldri hatt lavere nettleie. Det er vi, de små forbrukerne, som betaler gildet for disse tydeligvis! Det er storforbrukere av strømmen som tjener på denne nettleie-modellen!

Er det rett?

Det er ikke den eldre minstepensjonisten i nedbetalt hus fra krigen, med utbetalt ca 15 tusen pr måned som tjener på dette. Han har fått en økning på 40-70% økning i leie av denne ledningen, som han selv var med å hugge linjevei over fjell og gjennom skoger.

Nå tør han ikke bruke strøm til det aller mest nødvendige engang, han fryser og han er lei kald kaffe og tørre brødskiver, det eneste han ser frem til, er besøk av sine barnebarn en helg i måneden.

Men hva som skjer da? Joda, ungene dusjer, de vasker klær, de bruker STRØM.

Greit nok, han var lur og fikk seg fast avtale på strømmen, så han tåler å betale en tier eller to ekstra i måneden, et daglig gjennomsnittlig forbruk for han er ca 30 kwt pr dag, og han burde ha den laveste nettleia av oss alle!

I stedet for oppdager han nå, takket være et barnebarn, at nettleien plutselig er fire-fem ganger så høy som prisen på selve strømmen. Ikke tenker han på internett, ikke har han telefon til å sende sms, ja, de derre mobil- og internett-tingene, de får ungene ha for seg selv, han har ikke fått varsel pr post om noen endringer, så han ringer til HLK nett, han vil ha klarhet i dette!

Der kan de fortelle han at den og den dato, på det og det klokkeslett, mens barnebarna hans var der, gikk effekt-uttaket hans opp i klasse 6-8 og han må nå betale nettleie etter det!

Jeg satt der, den eldre mannen bare la på røret og sank sammen.

Nå har han ikke råd til barnebarn-besøk llikevel, besøkene som har fått han til å leve fra måned til måned, han er bare en av mange tause, trauste nordmenn, han var med å bygde landet opp etter krigen, han verker i ledd etter mange år med hardt kroppsarbeid ute i all slags vær, for at du og jeg skal kunne ha trygge strømlinjer!

Han FRYSER!

Vi demonstrerer over hele landet på torsdag for å få til et makspristak på strøm, og her i Harstad demonstrere vi for å få reversert HLK nett sin komplett usosiale nettleie-modell.