TVS har en lang og god historie med å legge til rette for ungdom som ønsker å satse på idrett. Dette har resultert i mange gode fotballspillere både på jente- og guttesiden. Vi har i flere år hatt egne jentegrupper, samtidig som vi har hatt god erfaring med å la de beste jentene spille i lag med guttene. Vi mener derfor at vi har noe å bidra med når det er snakk om å få frem gode jentespillere. På grunn av dette tok vi blant annet initiativ til et møte med TIL 2020 og NTG for noen uker siden, for å diskutere hvordan vi kunne samarbeide om dette viktige arbeidet.

Etter at Fløya rykket ned fra Toppserien i 2010 har den nordligste delen av Nord-Norge skreket etter et toppserielag for kvinner. Vi trenger så sårt et godt tilbud til jenter som ønsker å satse på fotballen. Med flere «satsende» damelag i Tromsø har det vist seg vanskelig å få frem et toppserielag igjen. Gleden var derfor stor da nyheten kom, om at damesatsningen fra nå av skal skje gjennom idrettsklubben TIL 2020.

TIL 2020 har ved flere anledninger sagt at de ønsker å arbeide bredt og uavhengig for å styrke jente- og damefotballen i regionen. Med dette utgangspunktet var det en gryende optimisme blant oss som følger med på damefotballen, og som bruker tid på unge lovende jenter som vil opp og frem. Skuffelsen ble derfor stor da det viser seg at TIL 2020 ser ut til å pense seg inn på en lik rekrutteringsmodell som det Tromsø IL bruker på guttesiden.

TIL 2020 har overtatt serielisensen til IF Fløya, som var en skolenøytral klubb, og det første de ser ut til å gjøre er å inngå et samarbeid med Norges Toppidrettsgymnas (les Nordlys 04.02.2021).

Hvis dette er veien de ønsker å gå, så må jentene, slik som gutta, betale 40.000 kr i året for å gå på skole, samtidig som de satser på fotballen. Vi savner derfor et tydelig initiativ fra TIL 2020 på at de vil arbeide bredt og uavhengig for å styrke jente- og damefotballen i regionen, slik de har sagt.

Den samlende og gode stemningen som var rundt kvinnesatsingen i byen er kanskje over, før den i realiteten fikk startet?

Det vi prøver å få frem her er at alle barn og unge skal ha like muligheter for å kunne satse på idretten som de elsker, uavhengig av foreldrenes økonomi, skolevalg og klubbtilhørighet.

I Tromsø IL er det ikke alltid slik per i dag, og vi observerer at TIL 2020 legger seg på samme rekrutteringspolitikken.

Vi frykter at flere jenter nå tror at skolevalget de gjør er avgjørende for deres videre satsing på fotballen. Derfor er det viktig at ungdommen får vite at det er fullt mulig å nå toppen ved å gå på en videregående skole som er gratis.

For å illustrere dette vil vi til slutt nevne at toppidrett fotball på Tromsdalen videregående skole, har vært med på å utvikle mange gode spillere til toppfotballen. Senest i fjor gikk to gutter til Bodø Glimt, der den ene også ble seriemester med klubben.

Skolen har også vært med å utvikle spillere til bla Fløya, Trondheims-Ørn, Røa, Vålerenga, Stabæk, Asker, Medkila, Fart, Piteå, samt aldersbestemte landslag gjennom en årrekke. Vi kan nevne spillere som; Celine Nergård, Elin Sørum, June Tårnes, Guro Pettersen, Vilde Brattland, Tone Heimlund, Eline Torneus, Camilla Karlstrøm, Reidun Nilsen, Ingrid Mellem Mortensen, Sara Johansen, Yngvild Kaspersen + mange flere.

Det er også verdt å nevne at både hovedtrener og en av assistenttrenerne i trenerteamet til A-laget i TIL er fostret opp på denne skolen. Trenerteamet til TIL seniorlag herrer består av 6 stykker, hvor faktisk 4 av dem har gått på TVS.

Vi håper derfor at vi sammen kan sette jentene og deres beste i fokus og være tydelige på at alle skal ha de samme mulighetene uansett hvilken skole de går på.

Sportslig hilsen Toppidrett fotball ved Tromsdalen videregående skole:

Svenn Martinsen Torneus (lærer)
Berit Kjeldsberg (lærer)
Cathrine Vangen (leder)

Idrettsfag Tromsdalen videregående, Troms og Finnmark fylkeskommune