Gå til sidens hovedinnhold

Er den britiske mutasjonen egentlig så farlig?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har hatt 34 Covid-19 assosierte dødsfall de siste 5 ukene. 0,97 per dag. Den britiske varianten har vært påvist her i 3 måneder. Under influensaene i 2016-18 døde 6,88 per dag. Men nå er det FARLIG!

Sykehuskapasiteten står i fare. Selv om Høie sier vi har over 1200 intensivplasser dersom koronaepidemien krever det. Man bør vel ikke samtidig skryte og skremme rundt samme tema, ikke engang om man er politiker?

Ved hver eneste pressekonferanse hører vi om hvor farlig situasjonen KAN bli, med noen påstander som er vanskelige å ettergå. Ingen snakker konkret om ulempene tiltakene medfører. Hvor mange konkurser, ledige, psykisk syke osv. man estimerer det blir som følge av de inngripende tiltakene man setter inn. Kun hvor farlig det kan bli - dersom, hvis, såfremt, i fall.

Denne studien forstår jeg ikke, FHI.

Den britiske virusvarianten gir 2,6 ganger større risiko for å havne på sykehus, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Hvordan kommer de frem til det? Jo, de sammenligner den britiske varianten med "ikke særskilt variant".

Sammenligningen viser at den britiske varianten førte til 255 innleggelser, de andre 106.

255 : 106 = 2,4. Hvor de får tallet 2,6 fra aner ikke jeg. Her må det være lagt inn noen helt spesielle variabler.

FHI sammenligner 5997 tilfeller med 4227 tilfeller. Antall tilfeller for "de andre" må økes med 41,8% for å nå opp til antallet tilfeller av den britiske.

Om begge hadde likt antall tilfeller ville vi fått 150 innleggelser av "den andre".

255 : 150 = 1,7. Hvor FHI får tallet 2,6 fra må de nesten forklare meg. De har bommet/overdrevet ganske voldsomt i sine estimater tidligere, så man blir jo litt skeptisk.

Hvem er testet og smittet? Hvor er kontrollgruppen? Er dette såkalt kreativ matte? (Eller for å si med Ibsen: Hvor utgangspunktet er galest, blir titt resultatet originalest).

Eksempel: NN ble smittet av "ikke særskilt variant" i fjor. Ble igjen smittet i år. Immunsystemet gjorde at han ikke ble innlagt i år. Er det rett at han da skal tas til inntekt for at den britiske varianten fører til flere innleggelser?

Potens er vel viktig?

Hvert eneste år rammes vi av nye virus, som sender mange av oss på sykehus, og en del dør. Her sammenligner FHI et nytt, potent virus vi ikke er så immune mot, med et gammelt, utbrent virus mange er immune mot. Er det rett å gå ut i media med en undersøkelse det knytter seg så stor usikkerhet rundt? Er det noe poeng i å skremme mest mulig?

Studien er foreløpig ikke fagfellevurdert, men skal bli det, står det. Gleder meg til å se den vurderingen.

Hvorfor dette engasjementet? Jeg er jobbskaper, med planer om å skape noen tusen jobber i årene fremover. Siden i mars i fjor har alle prosjektene stått på vent. Forutsigbarhet finnes ikke. Vi har heller ingen tiltakspakke å søke på. Skal jeg gidde mer? Det er enklere å ta ut alderspensjon.

"Helt normalt blir det nok ikke før i 2022", sier Aavitsland i FHI. Jeg er også sønn. Vil gjerne vite grunnlaget for hvorfor barna, barnebarna mine og jeg ikke kan få besøke mor, bestemor og oldemor i påsken.

Kommentarer til denne saken