Gå til sidens hovedinnhold

Enøyd om samehets

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Samiske elever i Alta mobbes og blir kalt «joikaboller». Dette var overskriften på en artikkel i avisa Ságat den 5. mars. Artikkelen var basert på utsagn fra en lærer for samiskklassen ved Komsa skole.

Samme dag ble artikkelen delt av Ande Somby på hans åpne Facebook-side med følgende tekst:

«Hvem skal vi takke for dette da? Altas befolkning? Kjell Arne Røvik? Odd Mathis Hætta? Per Lars Tonstad? Skjalg Fjellheim? Eller skal de kanskje få dele takken likt?»

Det var ikke første gangen Ande Somby presterte å komme med denne typen hets. Men også denne gangen hausta han støttende klapp på skuldra. Raimo Valle, tidligere statssekretær (Ap) med ansvar for same- og minoritetssaker, var en av dem som avga støtteerklæring.

Fem dager seinere kunne NRK Sápmi og Ságat fortelle at NSR-leder og sametingsrepresentant Runar Myrnes Balto hadde fremma forslag til Sametinget om igangsetting av nettbaserte kurs for å motvirke hets. Men det var ikke hets av den karakter og innhold som Ande Somby hadde forkynt, NSR-lederen var opptatt av å bekjempe. For Myrnes Baltos verden rommer kun hets som rammer samer. At det forekommer hets frasamer, synes å være en fullstendig fremmed tanke for ham. Og det gjelder hva enten slik hets rammer samer eller andre.

NSR-lederen er ikke aleine. Mikkel Berg-Nordlie, leder i SVs samepolitiske nettverk, holder seg med ei like enøyd forestilling når temaet er hets. I den forestillinga er det kun samer som er utsatt for hets. Og han har lagt lista så lavt at det meste som måtte inneholde kritikk av den rådende samepolitikken, blir definert som hets.

Alle som har fulgt en smule med på debattsidene og i kommentarfelt på nett og i papiraviser, og på Facebook, vil ha registrert en strøm av hets mot dem som har våga å forfekte andre synspunkter enn de som har fått godkjentstempel fra NSR og deres tilhengere. Og det er påfallende ofte at de samme personer som roper over seg om hets mot samer, sjøl ikke går av vegen for å fremme hets andre vegen så det holder.

Dersom vi skal lykkes med å bekjempe hets og å fremme et bedre offentlig debattklima, er det et blindspor å late som om hetsen bare går den ene vegen. Spørsmålet er hvor lenge det skal gå før også NSR-lederen kommer til den erkjennelsen.

Kommentarer til denne saken