Gå til sidens hovedinnhold

Enda en «samefiendtlig» person

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg ser at i rabaldret, i etterkant av oppsigelsen av direktøren ved Nordnorsk Kunstmuseum, blir det antydet og sagt, mer eller mindre rett ut, at årsaken til at direktøren ble oppsagt, er at styrelederen ved det samme museet, Grete Ellingsen, er samefiendtlig.

Daværende Statssekretær Grete Ellingsen (H) var medforfatter til innlegg i «Nordlys» den 12. august- og den 5. oktober 2016. Der forteller hun at hun går inn for å tildele Sametinget mer makt og innflytelse i nordområdene. Dette er en målsetting som jeg er en motstander av, av den enkle grunn at en slik utvikling undergraver det etnisk og demokratisk likeverdet i nord.

På tross av ovenfor nevnte målsetting, blir Ellingsen nå hengt ut som «samefiendtlig», uten at jeg kan se at det er lagt fram dokumentasjon på at så er tilfelle. Også dette forteller oss at om en ikke er villig til å underkaste seg i ett og alt, i forhold til de krav om meninger som aktivister innen samelandsbevegelsen fremmer og forfekter, så blir en utsatt for sjikane og trakassering av verste sort. Kampanjer med skitten brunskvetting utløses nærmest automatisk.. Målet er å trakassere meningsmotstandere til taushet og/eller tvinge de ut av posisjoner.

Sånn har de holdt på overfor meg siden 2005, da jeg begynte å kritisere visse sider av den samepolitikken som regjeringen og NSR og co fører og forfekter.

Jeg er i godt selskap når det gjelder denne typen skittkasting. Bare for å nevne noen få: Toril Bakken Kåven, Odd Mathis Hætta, Skjalg Fjellheim og Per Lars Tonstand.

Det er jo å håpe at Grete Ellingsen tenker over hvilken politisk strømning hun har hatt en positiv politisk holdning til, når hun nå ser hva som utfolder seg. Jeg vil anta at hun må oppleve det som absurd og urettferdig å bli utsatt for en slik svertekampanje.

Og til slutt: Det er underlig at toneangivende og angivelig anstendige kommentatorer ikke tar et oppgjør med den sjikanerende og skadelige mentaliteten som ser utfolde seg i økende grad i diverse sampolitiske miljøer. Er det fordi at de er engstelig for å bli klassifisert som samefiendtlig?

Kommentarer til denne saken