Gå til sidens hovedinnhold

En tiltaksløs sirkulærstrategi  

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den nasjonale strategien som skal omstille Norge til en grønn, sirkulær økonomi, som regjeringen lanserte 16. juni, er tilnærmet blottet for konkrete, nasjonale tiltak.

En av de største utfordringene i omstillingen til en sirkulær økonomi er å stoppe den systematiske sløsingen av ressurser. Vi nordmenn har blitt kåret til verdensmestere i sløsing. Norske selskaper kaster over 140 000 tonn kontormøbler hvert eneste år, vi kvitter oss med over 180 tonn klær hver dag, og vi kaster nok mat til å mette over 800.000 mennesker.

Likevel virker det som at regjeringen tror blindt på at næringslivet vil ta de nødvendige grepene for at sløsingen skal ta slutt, og at vi forbrukere i ren idealisme skal ta klimavalg i hverdagen. Det er både naivt og passivt. Ansvaret for å redusere forbruket til et bærekraftig nivå ligger først og fremst hos politikerne.

Vi trenger virkemidler for at det skal bli enklere for meg og deg å ta miljøvalg i hverdagen. Vi trenger en tiltakspakke mot sløsing, som forlenger produkters levetid og fremmer reparasjon og gjenbruk.

Det er ingenting å utsette på regjeringens beskrivelser av problemene vi står overfor. Nå må vi få på plass tiltakene som kan løse dem.

Kommentarer til denne saken