Etter år med lav solaktivitet ser prognosene bedre ut for reisende som håper å oppleve nordlyset, skriver The New York Times og smeller Tromsø opp på sin prestisjetunge reiseliste.

Avisen, som har nær ni millioner abonnenter globalt, lager denne lista årlig. Og de plassene som kommer på lista, får som regel en oppsving i besøkstall. Det er ofte kjøpesterke turister som benytter seg av denne lista som en veileder.

Det er veldig bra for Tromsø at vi stadig knuser rekorder for attraktivitet og besøkstall. I november 2022 skrev interesseorganisasjonen Nordnorsk reiseliv at det har vært en en solid økning i utenlandstrafikken, som har gitt rekord for reiselivsbedriftene i nord.

Det er Tromsø som i stor grad sto for nesten all denne volumøkningen.

Men et oppslag som denne i The New York Times kan fort vise seg å by på noen utfordringer for byen. Infrastrukturen er en av dem.

“Reisende kan komme dit enten med fly eller med en kombinasjon av tog og buss. Cruiseskip og ferger er også en mulighet”, skriver den amerikanske avisa.

Selv om en god del reisende kommer til Tromsø med cruiseskip, er det ikke nærliggende å tro at veldig mange velger tog og buss.

De aller fleste av de kjøpesterke turistene som kommer til Tromsø, er innom lufthavnen på Langnes. Og der må man vurdere om ikke fasiliteten igjen må utbedres.

Dagens ankomsthall er dimensjonert for 1,4 millioner passasjerer. Den håndterer nå 2,3 millioner passasjerer. Den nye ankomsthallen, som skal tas i bruk i slutten av året, er dimensjonert for 2,7 millioner passasjerer.

Allerede vil det være klokt å vurdere om dette er for lite. Flyplassen sliter også med oppstillingsplasser - det er viktig med tanke på hva man kan tilby internasjonale flyselskap som ønsker å etablere en rute til Tromsø.

Man kan spørre seg om det vil bli mulig for Avinor å prioritere ytterligere oppgraderinger av flyplassen i Tromsø i nærmeste fremtid.

Interessen for nordlysturismen avtar ikke - selv uten omtale i The New York Times har den en popularitet som har vist seg standhaftig.

Vi skal ønske slike kåringer velkommen, det er et gode for en viktig næring i vår by. Så må vi minne oss på at et konsekvent godt omdømme ikke kommer uten stor innsats.

Reiselivsnæringa i Tromsø har gjort en god jobb. Tromsø kommune kommer også med viktige bidrag i så måte - tiltak også kommer lokalbefolkningen til gode.

Derfor er det viktig at regjeringa jobber raskt med sitt forestående forslag om turistskatt, som kan gjøre det lettere for kommunene å finansiere gode tiltak. Tiltak som gjør nærmiljøene våre gode for både gjestene og fastboende.

Mange aktører må jobbe sammen for at oppsvinget i reiseliv som vi ser nå, skal få en langvarig og bærekraftig effekt.