Sola skinner over Alfheim, to dager før eliteserien sparkes i gang igjen. En nøktern optimisme råder i Tromsø Idrettslag. Det er godt nytt for Tromsø og landsdelen.

Det er godt nytt, fordi vi mer enn på lenge trenger arenaer som kan samle folk og som kan skape et sterkere fellesskap. Pandemien har med all tydelighet vist hvor viktig det er for oss å kunne samles fysisk – i tillegg til å ha noe som samler oss når vi ikke kan møtes fysisk.

TIL har alle forutsetninger for å være dette samlingspunktet – med sine tradisjoner, med sine relasjoner og det som fortsatt er en av de sterkeste merkevarene i og fra Nord-Norge.

Klubben har en kulturell kapital. Forvaltes denne kapitalen riktig, kan klubben være mer enn en fotballklubb, men også en samfunnsaktør – en samlende kraft i og for Tromsø og landsdelen.

Selv i landsdelens største by har vi få arenaer og prosjekter som samler mange folk. Vi har få prosjekter som binder oss sammen, som skaper utvikling, optimisme og fremtidstro, i ei tid der mange krefter går i motsatt retning. Enda mindre har vi prosjekter som knytter oss sammen på tvers i landsdelen.

TIL er ikke det eneste svaret, men TIL kan gjøre en forskjell. I oppkjøringen til årets fotballsesong har TIL brukt sin kulturelle kapital til å sette viktige samfunnsspørsmål på dagsorden.

Med Tom Høgli i spissen har klubben satt søkelyset på de mildt sagt uverdige forholdene i VM-arrangørlandet Qatar. Initiativet om å boikotte arrangementet har skapt blest internasjonalt og stolthet lokalt.

Sist uke ble det kjent at TIL blir en del av kampen for å bekjempe samehets. Også her kan TIL med sin kraft spille en rolle med å endre holdninger.

Det er utelukkende positivt at TIL bruker sin posisjon til å skape et bedre samfunn, parallelt med å skape en offensiv fortelling om seg selv, om Tromsø og landsdelen.

Samtidig blir det enda viktigere at det er en rød tråd mellom det klubben sier og det klubben gjør i hverdagen. Det hjelper lite å kjempe mot urett mot slaver i Qatar og mot samer som hetses, hvis man i neste runde ikke evner å inkludere unge fotballspillere i egne rekker og de mindre klubbene i Tromsø og omegn.

Søndag er det avspark i eliteserien, med bortekamp mot fjorårets suverene seriemester Bodø/Glimt. TIL stiller med en ung stall, hvor mer enn 80 prosent er nordlendinger – og mer enn halvparten kommer fra klubbens eget akademi.

Det er et godt bilde på en klubb som er på rett vei, og som har en bærekraft som er helt nødvendig hvis klubben skal være en positiv kraft for Tromsø og Nord-Norge på lang sikt.

Vi som heier på klubben bør ikke rope etter kortsiktige løsninger, i form av dyre importspillere. Satsingen på unge nordlendinger vil nok medføre at resultatene vil svinge, men retningen er god i TIL, både på og utenfor banen.