Epistelen under skrev jeg for 15 år siden. Tanker å tygge på kanskje, i diskusjonen om kunstverket Elses knefall for stormen?

"Det går mot slutten for Edvin. Jeg syklet forbi i går og så at det stolte reisverket nå vakler på noen få stokker; resten har rast sammen og ligger flatt i lyngen.

Det er jeg som kaller fiskehjellen nord på Tromsøya for Edvin. Har jeg noe med å besjele et gammelt reisverk for tørking av fisk? Hvor lenge har det stått der? I hundre år eller mer?

Kystkulturens ikoner er fiskehjellene. Det vært et fiskemottak her også, få kilometer fra Tromsø sentrum. Mer enn femti meter lang er denne fiskehjellen. Stokkene er sølvblanke av salt vind og elde. Flere generasjoner har nok hengt opp rundfisk og rotskjær gjennom kalde vintermåneder. Unger har tredd hau.

I mange år har jeg sykla forbi denne fiskehjellen på vei hjem fra jobb. Jeg begynte å kalle den Edvin omtrent på den tida da Else ble innviet av dronning Sonja, for noen år siden. Else er laget av den anerkjente kunstneren Inghild Karlsen, og er plassert vest på øya. Skulpturen har form som en fiskehjell. 60 meter lang er den; vakkert følger den linjene i landskapet. Plasseringen er heller ikke tilfeldig. Her ved sjøen, nå tett på flyplassen, var det engang et bruk med fiskehjell.

Skulpturen var planlagt over mange år, ifølge kunstneren. Else er en hyllest til kystkulturen, til menneskets utrettelige oppfinnsomhet og slit for føda og næringen. Solid og vakker er Else; skulpturen som altså har form av en fiskehjell. Flombelyst vinterstid.

Edvin har ikke tålt siste vinter. Dette buktende, en gang så vakre byggverket trer ut av tida nå. Er det av mangel på menneskenes interesse og omsorg; er det manglende relevans? Blir det en dag bevilget midler til restaurering, som et viktig kulturminne? Kanskje vil Edvin bli gjenstand for et interessant kunstprosjekt en dag.

Edvin har kjempet lenge for å holde seg oppreist. Lik et stort skadet dyr som først faller i kne, må den nå overgi seg til naturen. Pinseria med stiv kuling og tett regn ser ut til å ha gitt hjellen nådestøtet.

Jeg har observert at noen har hengt stor rundfisk til tørk på skulpturen Else. Noen som ikke forstår seg på kunst? Noen som kanskje forstår seg på fiskehjell."