Gå til sidens hovedinnhold

En balanseøvelse - i hva? En dugnad - for hvem?

Etter regjeringen og Erna Solbergs utspill i dag, kjenner jeg at jeg er tom, TOM. Irritasjonen, frustrasjonen og pågangsmotet er nærmest ikkeeksisterende. For hva skal man si? Hva KAN man si?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norges befolkning og FHI har tydeligvis ikke meningens og fornuftens rett. Solberg kaller nå restriksjonene for en balanseøvelse. Balanse i hva? Jeg kan ikke se at det eksisterer, eller er en balanse i det hele tatt i det de ynder å kalle dugnad. For at det skal kalles dugnad, er det meningen at de fleste deltar og ikke minst har et felles mål og en motivasjon for det.

La oss begynnemed begynnelsen i mars. Alle ønsket å bidra da smittesituasjonen for Covid 19 økte i hele verden, vi ønsket alle å avhjelpe, bidra til å hindre smitte, koste hva det koste ville, det skulle ikke stå på oss, eller nedstenginger, permitteringer eller oppsigelse av ansatte, det måtte vi tåle. Selvfølgelig ville vi gjøre det som var nødvendig!

Etter hvert viser det seg at det er de samme aktører som utfører denne såkalte dugnaden; reiseliv, utelivsbransjen, kultur og musikk. Det reises over en lav sko, også ut over de "høyst nødvendige" reiser. Det importeres arbeidskraft, for det må vi ha.

Mitt spørsmål, som forøvrig er stilt både Nakstad og Solberg, uten at de konkret har svart på det, er hvorfor regjeringen ikke tør overlate ansvar til kommuneoverleger/smittevernleger i de kommuner med lite el ingen smitte, og små kommuner ute i distriktene? Trur de ikke at disse innehar faglig tyngde og kompetanse nok til det? De sitter jo inne med førstehåndskunnskap om både smitte, befolkning og uteliv.

Da det ble innført regel om at ingen nye gjester skulle inn etter kl 22.00 om kvelden og skjenkestopp kl 24 (som jeg anser som greit nok), var dette med begrunnelse at de ville hindre smitte fra pub til pub. Forståelig. MEN når det er som hos oss, et lite tettsted med ca 800 mennesker og en spiseplass/uteplass (som da var åpen) er det vel ikke så stor smittefare fra pub til pub, det er egentlig teknisk umulig.

Når det i ettertid viser seg at den økte smitten er importsmitte og fra private sammenkomster, vil jeg komme med påstanden at vi var med på å øke smittefaren ved inngangsnekt kl 22.00, da hjemmefestene økte. Dette vet jeg er fakta.

Så innførte de nasjonal skjenkestopp, en vurdering som til og med var gjort på feil grunnlag da tallene i ettertid viste seg å ikke stemme, smitten var ikke så høy som de antok. Igjen var argumentet dugnad og alle må være med å hindre smitte. Det landet fly i hopetall fra utlandet på flyplassen i Tromsø. Passasjerer sto i kø på avreiseflyplass, ut til fly, av fly, på ankomstflyplass, fra flyplass for transport osv, med beskjed at de måtte testes for Covid 19 innen 24 timer, uten oppfølging på dette.

Forsvarsøvelse med mange tusen soldater fra utlandet måtte for enhver pris gjennomføres, svært mange testet positivt for Covid 19.

Mørketidsløpet i Tromsø måtte også gjennomføres med bla argumentet at Covid 19 ikke smittes utendørs, men løperne kom alle steds fra, også utlandet, de skulle reise til og fra, bo, spise osv. men man anså ikke dette som smittefarlig.

Det meste av smitte i det siste har, slik jeg har forstått det, vært fra mennesker som kommer fra utlandet. men det er ifølge Solberg greit, for vi må ha arbeidskraft og holde hjulene i gang. Men det er stor forskjell på hvem som får lov å holde hjulene i gang. Hun oppfordrer permitterte til å søke nytt arbeid, samtidig som hun tar inn arbeidere fra blodrøde land.

I tillegg begynner virkningene av disse restriksjonen å få ansikt. Mange har ikke familie eller nære venner, men de har en stampub de gjerne tar sin daglige tur til for å treffe bekjente, disse har det selvfølgelig ikke så greit nå, og det første tragiske utfallet leste jeg om forleden. Dette er alvorlig, og bør så absolutt tas med i betraktningen.

Vel, det er her jeg må melde meg ut og konstaterer at jeg ikke lenger henger med. All den tid jeg kan servere mine gjester mat på Lyngseidet, hvorfor mener regjeringen at jeg bidrar til å minske smittefaren ved ikke å kunne servere en øl eller et glass vin til maten? Vi tar smittevernreglene på alvor og følger det opp.

Noen bør faktisk sette seg ned med meg, se meg inn i øynene og forklare det langsomt og tydelig så jeg kan forstå.

Avslutningsvis tenker jeg at det i disse tider er ekstra viktig for folks helse å kunne ha en viss form for sosial omgang, under trygge rammer, og kunne hygge seg litt. Alt for mange sitter ensomme hjemme, dette vet vi fra før pandemien og situasjonen er slett ikke bedre nå.

Kommentarer til denne saken