Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Jeg skal over på el-bil. El-bil er en sak, en annen infrastrukturen og systemet rundt el-bilen. I et forsøk på å forberede meg til elbilhverdagen, ble lokal strømleverandør kontaktet. Det ble starten på en historie som kanskje kan være greit å kjenne til for den som planlegger å bytte fra fossilt til «grønt».
Ladestasjonene for el-bil er ikke forsynt med kortautomat. Her er det enten mobiltelefon med app, eller noe som kalles for brikke, som gjelder. Snakker vi forenkling og forbedring?
Som gammel NAF-medlem bestilte jeg brikke fra NAF. For det meste blir jeg å farte på veiene i Finnmark og Troms, og hadde hørt om ladenettverket #Ishavsveien. Det eies av kraftselskapene Ymber, Alta Kraftlag, Hammerfest Energi, Repvåg Kraftlag, Luostejok Kraftlag, Nordkyn Kraftlag og Varanger Kraft. Sammen har de etablert flere ladestasjoner i fylket, og jeg tenkte fint, lokal leverandør og lokal kraft. Som vi eier sammen. Men det er Ishavskraft som eier strømmen på ladepunktet. Ishavskraft er et privat selskap som igjen eies av Troms Kraft AS som igjen eies av Troms Holding (60%) og Troms kommune.
Vel, nok om det. Neste oppgave ble å få del i denne infrastrukturen. Som kunde i HammerfestEnergi ble de kontaktet, og gode råd ble utdelt derfra. Når det gjaldt brikker, så ble det informert om at Elbilforeningen og NAF sine brikker kunne benyttes. Ja vel, så inn på nettsiden for registrering. Derfra ble jeg ledet videre via en ny link til hvor det kom opp svenske farger med informasjon om Vattenfall og InCharge, men der var det ikke valgmulighet til å registrere NAF-brikken.
Derfor ringte jeg InCharge sitt kundenummer, hvor flere hjelpsomme svensktalende saksbehandlere omsider oppklarte at NAF var fjernet. Det er kun Elbilforeningens brikke som er godkjent. Du kan bli medlem i #Elbilforeningen for kr. 500.-/år. Men det viste seg også mulig å bestille InCharge sin brikke, og den gjelder foruten i Finnmark, også på de fleste stasjoner i Sverige. Kjekt å vite.
Samtidig som ny brikke skal bestilles, leser jeg 8. september i iFinnmark at et direktørkorps fra et utvalg av våre energiselskap advarer om at vi har energimangel, og vi må forberede oss på høyere priser. Samtidig melder E24, som videre gjengis i avisa Nordlys samme dag, at det ville bli like ladepriser i nord og sør, og det følges av en uttalelse fra Elbilforeningen, sitat: Vi synes det er fint at ladeselskapene har samme pris overalt, slik at det blir en forutsigbarhet. Strømprisen er bare en del av kostnadsbildet, det er en sammensatt prisstruktur og det er bra at den er forutsigbar, sier pressekontakt i Elbilforeningen, Inger Elisabeth Sagedal.
Uttalelsen kom akkurat tidsnok til å bråstoppe prosessen med å kontakte Elbilforeningen, og samlet sett sitter jeg igjen med spørsmålet, var det rett tidspunkt å kjøpe el-bil nå? Og enda et spørsmål til Elbilforeningen. Er det slik at søringer i el-bil på tur nordover blir forvirret om ladeprisen er lavere her, enn sørpå? Snur dem hjem igjen, da?