Fredags ettermiddag leste jeg om topplederene på UNN som tjener godt. Jeg hadde lagt meg for å få litt søvn før nattevaktshelg på hospitalet. Jeg begynte å undre meg over at noen i toppsjiktet tjener like mye som fem jordmødre til sammen gjør i 100 % stilling. Og vi turnusarbeidere jobber natt, dag, aften, høytider, hver tredje helg, og ikke minst hinkehelger, dvs. tre helger på fire uker, to ganger i året.

Ja jeg undra meg sånn at jeg ikke fikk sove, og tenkte hvordan kan en person være så dyktig at han/hun fortjener så høy lønn. Hvordan er det mulig?

Jeg dro på nattevakt med mange tanker i hodet. Det var rolig på fødevdelinga og vi hadde fine timer, hvor vi hadde tid å prate litt og diskutere om bl.a. turnus og lønn, fødsel og pandemi.

På etternatta blei det plutselig litt travelt, ei mor hadde heftige rier og fødte, og ei anna fødekvinne trengte støtte. Ei tredje kom inn for undersøkelse. Vi på vaktlaget var våkne og motiverte og jobba godt ilag. Morgenen kom og vi takka for oss og dro hjem for å sove.

Ny natt venta... Og deretter enda ei... natt til mandag...

Nå har jeg sovet etter natt to. Våkna for tidlig pga. støy utenfor vinduet. Det er søndag og klokka er 15.30. Undrer meg over at man bare ikke kan sove nok. Vakta i natt var okey, vi jobber i lag, vi rydder og serverer, stabler og motiverer, tar imot barn, vi syr, vi gråter med og for, vi hjelper og støtter og trøster, og ikke minst er vi der for hverandre.

Vi prater og ler og har gode stunder som er unike, som gir glede og positiv energi. Jeg ville ikke bytta jobb for å få høyere lønn. Jeg er glad i jobben min, og det å være jordmor er fantastisk!

Men jeg undres altså på de store lønnsforskjellene, og at en person tjener like mye som et helt vaktlag på nattevakt på føden.

Nå må jeg opp og spise litt, og så prøve på nytt denne senga - før ny natt igjen. Jeg undres på hva som møter meg denne natta. Det er viktig å være uthvilt og motivert - og glad? Det går så mye lettere da, men kanskje litt høyere lønn også øker arbeidsgleden?

En ting, et hjertesukk: Det er ingen som føder alene. Alle kan ha partner med seg når de er i aktiv fødsel, dvs. regelmessige rier og mormunnen er åpen fire centimeter. Partnere må være friske. Uansett om man ikke har ledsager, er man ikke alene. Vi er der for deg som skal føde dag, aften og natt!